Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns en del myter kring långvariga symtom av infektion från covid-19-viruset. Här avslöjas fem av de som kan avfärdas.Det finns en del myter kring långvariga symtom av infektion från covid-19-viruset. Här avslöjas fem av de som kan avfärdas.Det finns en del myter kring långvariga symtom av infektion från covid-19-viruset. Här avslöjas fem av de som kan avfärdas.
Det finns en del myter kring långvariga symtom av infektion från covid-19-viruset. Här avslöjas fem av de som kan avfärdas. Foto: joel bubble ben / Shutterstock

5 myter om långtidscovid – det här ska du sluta tro på

Premium En stor andel som insjuknat i covid-19 har även drabbats av postcovid – även här i Sverige. 

Samtidigt finns det en hel del myter kring långvariga symtom från SARS-Cov-2-viruset.

– En stor utmaning med postcovid är att de tester vi har tillgängliga ofta inte kan visa orsakerna eller omfattningen av människors symtom, säger läkaren Aaron Friedberg.

Här går några experter igenom fem vanliga myter.

Missa ingen spännande läsning med Premium – aktivera pushar i mobilen. 

Miljontals människor har drabbats av mer eller mindre svåra långtidsbesvär av coronaviruset SARS-CoV-2. Det handlar fysisk och psykisk utmattning, långvarig trötthet, allmänt försämrad hälsa och mående. Andra symtom som beskrivs av av patienter är andfåddhet, hosta, hjärtklappning, försämrad lukt och smak. Det finns även rapporter om bröstsmärtor, muskel- och ledvärk, svårigheter att behålla vikten, mag-tarmbesvär, hudförändringar – och problem med andningen.