Skaffa goda vanor - och slipp däckas av förkylningen.
1 AV 2
Läkaren Elin Gahm svarar på läsarnas frågor
2 AV 2
Skaffa goda vanor - och slipp däckas av förkylningen.
Foto: Shutterstock

5 goda vanor för att slippa bli förkyld

Så fort skolorna drar i gång får smittorna skjuts.

Och efter barnen drabbas de vuxna.

Vill du slippa bli förkyld finns det goda vardagsvanor som minimerar risken.

Christina Lundell

Ont i huvudet, lite varm, snorig, ont i halsen, kanske hostig. De flesta vet hur en förkylning känns och nu ökar risken för att bli smittad dag för dag. 

Augusti är den månad på året där svenska barn är friskast, men redan i september ökar föräldrars frånvaro för att ta hand om sjuka barn med 70 procent.

Så fort vi samlas i trånga utrymmen ökar virusens möjligheter att hoppa mellan individer. Det finns goda vanor som minskar risken.

LÄS OCKSÅ: Varför kan vi fortfarande inte bota förkylningar? 

Tvätta händerna

Tvätta händerna med tvål och vatten före varje måltid, efter varje utevistelse och toabesök. Det är den enskilt viktigaste åtgärden för att slippa infektioner. Om någon i ditt hem är sjuk, städa hygienutrymmen och byt handdukar varje dag. Undvik att röra handtag och ledstänger i onödan. Handsprit fungerar mot många sorters virus och är bra att ta till om man inte har tillgång till handtvätt.

LÄS OCKSÅ: Så tvättar du dina händer på rätt sätt

Skydda slemhinnorna

Undvik att röra mun, näsa, ögon med dina egna händer (särskilt om inte punkt ett är utförd) Där är våra slemhinnor som tunnast och det är enkelt för virusen att ta sig in. Att dela nässpray kan vara ett ge virusen en skjuts rakt in i kroppen. Utan att tänka på det rör vi oss i ansiktet i genomsnitt 15 gånger per timme.

Håll avståndet

Virus kan spridas via luften, men sannolikheten minskar för varje decimeters extra avstånd du håller till omvärlden. En meter är lagom till människor du inte känner. Att krama förkylda personer är inte att rekommendera, spara kramen till nästa gång. 

LÄS MER: Förkyld? Så lindrar & förebygger du din förkylning 

Nys inte rakt ut

Om du själv behöver nysa - gör det i armvecket. Om någon annan glömmer, påminn vänligt. Snyt dig i engångsnäsdukar och stoppa dem om möjligt i en påse.

Stanna hemma om du är sjuk

Virus smittar ofta mest i början. Är du sjuk, stanna hemma om möjligt.