En förkylning går ofta över av sig själv och det bästa medicinen är vila. Men ibland handlar det om något allvarligare.
Om du exempelvis går ner i vikt, trots att du äter, kan vara ett varningstecken.
1 AV 2
En förkylning går ofta över av sig själv och det bästa medicinen är vila. Men ibland handlar det om något allvarligare.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Om du exempelvis går ner i vikt, trots att du äter, kan vara ett varningstecken.
Foto: Shutterstock

Förkylning: 5 tecken på att det är något värre

En förkylning går ofta över av sig själv och den bästa medicinen är vila. Men ibland kan infektionen leda till följdsjukdomar och i vissa fall är din förkylning något helt annat som kan kräva läkarvård – däribland Covid-19.

Inspirerade av Womens Health listar vi symtom att vara vaksam på.

Sedan Covid-19 gjorde entré på världsscenen kan minsta lilla antydan till en förkylning leda till skräck. Viruset delar symtom med en rad andra tillstånd, vilket betyder att det är oerhört svårt att diagnosticera sig själv.

Det gäller emellertid att komma ihåg att det även finns andra sjukdomar som orsaka förkylningsliknande symtom. Det kan också handla om att din förkylning orsakat ytterligare infektioner i kroppen.

Nedan listar vi några tecken på att det kan handla om något värre.

Oavsett tillstånd bör du alltid stanna hemma, såvida du inte ska söka läkarvård.

LÄS MER Coronavirus och covid-19-pandemin – symtom och råd

Det har gått mer än tre veckor

En normalförkylning kan vara mellan allt från tre dagar till tre veckor. Men drar det över den tiden, utan förbättring, kan det röra sig om något allvarligare - framför allt om hostan vägrar ge sig. Enligt läkaren Shanna Levine kan det handla om astma, lunginflammation eller någon annan typ av lungpatogen.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

Dina symtom är tillbaka och är värre

Om du äntligen börjat bli bättre - för att i nästa stund rasa tillbaka ner i avgrunden med värre symtom kan du behöva läkarvård. I synnerhet om du får högre feber än tidigare och hosta. Enligt läkaren Cary Sennett, VD för Asthma and Allergy Foundation of America, kan det handla om en följdinfektion, exempelvis bronkit eller lunginflammation. Då bör en läkare ta en titt.

LÄS OCKSÅ: Flunsan, eller "bara" en vanlig förkylning?

Ditt snor har en märklig färg

Om ditt snor byter färg under en förkylning är det ett tecken på att något märkligt pågår i kroppen. Enligt läkaren Shanna Levine är det dina vita blodceller som försöker bekämpa en infektion. Om färgen är gul, brun, grön eller blodig kan det finnas skäl för oro säger hon.

Du går ner i vikt

Att gå ner i vikt bara för att du saknar matlust och inte äter är en sak, men att tappa kilon TROTS att du äter är något helt annat. Oförklarlig viktminskning kombinerat med förkylningsliknande symtom kan vara något allvarligt. Levine tar hypertyreos, cancer, bakterieinfektioner och till och med HIV som exempel.

Det gör ont

Om du upplever smärta eller tryck i en specifik del av kroppen bör du vara vaksam. Smärta i halsen kan vara halsfluss, bihåleinflammation kan kännas i näsgångar samt tänder och öroninflammationer känns i öronen.