<p>Echinea och oändligt med sömn? Kolla nedan om det verkligen hjälper.</p>
1 av 3: <p>Echinea och oändligt med sömn? Kolla nedan om det verkligen hjälper.</p> Foto: Warren Goldswain
<p>Te är bra! Men citronen kan du lika gärna skippa.</p>
2 av 3: <p>Te är bra! Men citronen kan du lika gärna skippa.</p> Foto: Zoonar Rf
<p>Tvätta, tvätta, tvätta!</p>
3 av 3: <p>Tvätta, tvätta, tvätta!</p> Foto: Marina Lohrbach

Förkyld? 11 huskurer svenskar tror hjälper

Förkyld – men vad hjälper egentligen när viruset väl slagit klorna i kroppen?

Enligt en ny undersökning har många svenskar uppfattningen att C-vitamin och vitlök är bra botemedel mot snuva – men det finns bättre metoder.

Här reder överläkaren Johan Armfelt ut vilka huskurer som faktiskt fungerar.

Förkyld igen? Ja, hösten är onekligen en tid då snuva är svårt att fly från. På arbetsplatsen eller bussen – överallt snörvlar, hostar och harklar sig folk.

Enligt överläkaren Johan Armfelt finns det några specifika saker man kan tänka på för att undvika att bli smittad av förkylningsvirus: att hålla sig vältränad, vara fysisk aktiv och inte bli nerkyld eller kall för länge.

Sedan spelar det faktiskt roll vilka gener man har.

– En del blir förkylda oftare än andra och det behöver inte bero på att de har misskött sig. Det kan ha att göra med vad som ligger i släkten: Om man har slemhinnor som är mottagliga till exempel.

– När förkylningen väl brutit ut ska man snabbt ta hand om kroppen genom att undvika träning och istället vila. Man kan prova vissa gamla beprövade metoder, som varmt te och honung, säger han.

C-vitamin och rena händer

I en färsk undersökning genomförd på uppdrag av Ipren tillfrågades drygt 1000 svenskar om vilka huskurer de hört ska hjälpa till att stå emot förkylning eller influensa. Toppar listan gör bra handhygien och C-vitamin.

Johan Armfelt rekommenderar personer med svårare förkylningssymptom att göra en snabb odling på vårdcentral, för att fastställa att det är virus och inte bakterier man drabbats av.

– I 80 procent av fallen är det virus och då är det ingen idé att äta penicillin, säger han.

Nej, då är det bättre att lindra symptomen med receptfria läkemedel och kanske testa någon av alla de huskurer som florerat sedan gamla tider.

Här listar vi vad folk, enligt Iprens enkät, har hört ska hjälpa mot förkylning – med Johan Armfelts läkarbedömning:

1. Att tvätta händerna/ha en bra handhygien (77 %)

FUNKAR

Läkarens kommentar: "Det hjälper, det kan man fastslå. Virus sprids ju från dörrhandtag och sådant till händerna och vidare. Därför är handhygien absolut bra."

2. Att äta C-vitamin (71 %)

FUNKAR TILL VISS DEL

Läkarens kommentar: "Det finns inga säkra belägg för det, men jag tror att det har en viss effekt. Det kan inte vara en slump att så många upplevt att exempelvis brustabletter med C-vitamin funkar. Dock behöver man inte ta tillskott när man är frisk och får i sig mineraler och vitaminer i sin vanliga kost. Man ska inte behöva tillföra kroppen en massa extra."

3. Att använda handdesinfektion (53 %)

FUNKAR

Läkarens kommentar: "Ja, det är effektivt. Desinfektionsmedel tar död på bakterier som man kan tänkas ha."

4. Att äta en massa vitlök (50 %)

FUNKAR INTE

"Jag är mer tveksam till det än till C-vitamin. Det är inte farligt att prova, men det finns inga bevis för att det skulle funka."

Hjälper te med ingefära? Foto: Colourbox

5. Att dricka te med ingefära och citron (45 %)

FUNKAR

Läkarens kommentar: "Ingefära och citron vetefasen, men varmt te är bra. Man får i sig vätska – och det som finns i kroppen drivs ut med kisset. Varm vätska kan också ta död på virus och bakterier, samt lindra en ond hals."

6. Att använda naturmedicin som Echinagard eller Kan jang (42 %)

FUNKAR INTE

Läkarens kommentar: "Det tror jag mindre på. De som tillverkar det här vill så klart hävda att de har uppgifter på att det hjälper, men det finns inga ordentliga bevis."

7. Att klä sig varmt med halsduk och mössa (37% )

FUNKAR

Läkarens kommentar: "Är det kallt ute, som under höst och vinter, så är det bra att klä sig ordentligt. Man blir mer mottaglig för sjukdom när man är kall, slemhinnorna fungerar sämre."

8. Att sova en massa (32 %)

FUNKAR

Läkarens kommentar: "Regelbunden, bra sömn är generellt bra för allting i kroppen. Jag är övertygad om att sömnbrist ökar risken för att dra på sig förkylning och infektioner. Kroppen behöver sova för att återhämta sig."

9. Att träna regelbundet (28 %)

FUNKAR

Läkarens kommentar: "Att hålla sig i trim hjälper för att undvika att bli förkyld. Dock ska man inte träna medan man har en ordentlig förkylning, det vill säga om man är mer än lätt snuvig."

10. Att dricka whisky (28 %)

FUNKAR INTE

Läkarens kommentar: "Nej, det är nog ett önsketänkande och en myt att alkohol skulle hjälpa. Det finns inga starka belägg för att det skulle ha en botande effekt. Det finns inga studier som visar detta."

11. Att aldrig gå utanför huset med blött hår (18 %)

FUNKAR

Läkarens kommentar: "Ja, det är det där med att inte bli kall. Håret sitter ju på huvudet, så då kan man bli kall om hjärnan."

 

LÄS OCKSÅ: Förkylning: Så här håller du den borta

LÄS OCKSÅ: Blir du också sjuk när du börjar träna? Här är förklaringen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!