Hemkommen från semestern? Därför ska du vrida på varmvattnet

Har vattnet i ditt hus stått stilla ett tag?

Då kanske det är bäst att skölja igenom med hett vatten innan du hoppar in i duschen, varnar brittiska mikrobiologen Tom Makin:

– Jag håller ena handen för näsa och mun och vrider på duschen med den andra. 

Väl hemkommen efter semestern kan det kännas frestande att ganska omgående hoppa in i duschen för att tvätta av sig resdammet.

Men mikrobiologen Tom Makin är inte en av dem. I stället vrider han på kranarna, och låter vattnet rinna medan han håller sig på säkert avstånd.

– Jag håller ena handen för näsa och mun och vrider på duschen med den andra. Efter 20 minuter eller så stänger jag av vattnet, sedan går jag inte tillbaka in i badrummet på ytterligare 20 minuter, säger han till Daily Mail.

Och om du frågar honom skulle han nog avråda även dig från att göra det. Varför? Det är helt enkelt så Tom Makin vill ta det säkra före det osäkra när det kommer till legionella. 

Legionella – en bakterie som ger lunginflammation

Legionellabakterien frodas nämligen i stillastående vatten som har en temperatur mellan 18 och 45 grader. Den biofilm som finns i duschslangar och ibland i munstycken har visat sig vara en trivsam miljö för bakterierna. Vattenledningar, bubbelpooler, luftfuktare, trädgårdsslangar, påsar med planteringsjord och högtryckstvättar är också vanliga tillhåll för bakterien.

De sprids vidare till oss människor genom att vi andas in små luftburna droppar av det förorenade vattnet. Har man otur kan man insjukna i legionella, eller legionärssjukan, som är en svår form av lunginflammation. 

Äldre och personer med nedsatt immunförsvar är de som vanligen drabbas, men också fullt friska människor kan åka på sjukdomen om bakteriemängden är tillräckligt stor. 

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga semesterplågor – och hur du hanterar dem

Det tar två till tio dygn från smittotillfället till insjuknande. Legionella ger symtom som hög feber, huvudvärk, ont i muskler och leder, ansträngd andning och torrhosta, men även diarré är vanligt.

Om symtomen inte gått över på fyra dagar eller om man har svårt att andas ska man söka läkarvård. Legionärsjukan behandlas med antibiotika, och patienten kan behöva vårdas på sjukhus.

Förebygga legionella?

Legionella är anmälningspliktigt enligt smittoskyddslagen, och enligt 1177 Vårdguiden rapporteras årligen 100 - 200 fall av legionella, varav de flesta har smittats i Sverige. Det är med andra ord inte supervanligt att få infektionen här, men om man vill förebygga finns det några åtgärder man själv kan vidta. Precis som Tom Makin menar dör legionellabakterier vid högre temperaturer. 

Om du varit bortrest en längre tid: Spola hett vatten i kranarna. 

Om du ska plantera om krukväxter eller jobba i trädgården: Öppna jordpåsarna utomhus för att inte andas in dammet och tvätta händerna noggrant efteråt.

Rengör varmvattenberedaren från bottenslam med jämna mellanrum.

Se över varmvattenberedaren om du bor i hus: Enligt Boverket ska vattentemperaturen vara minst 60 grader i varmvattenberedaren och minst 50 vid tappstället.

Kolla så att kallvattnet inte överstiger 18 grader. Om ledningarna är dragna så att temperaturen överstiger det är det en potentiell legionella-risk.

Se till att det inte finns några ”blindledningar” i hemmet, det vill säga vattenledningar där vattnet riskerar att bli stillastående eftersom de inte leder någonstans. 

LÄS OCKSÅ: 7 typ av smärta du ska vara uppmärksam på  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!