Finns det TBE-virus där du ska semestra?
Var planerar du att semestra i sommar?
Oavsett om du reser inom Sverige eller ut i Europa finns det all anledning att kolla upp om du kommer att vistas i ett riskområde för TBE.
I så fall bör du överväga att vaccinera dig.
TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar och kan leda till hjärhinneinflammation. Den som vistas i ett område med mycket fästingar kan minska risken för fästingbett genom att bära täckande kläder och använda fästingmedel eller myggmedel som innehåller DEET. Dessutom bör man vara noga med att kolla kroppen efter fästingar och ta bort dem så snabbt som möjligt.
Om du kommer att vistas i ett riskområde för TBE bör du överväga vaccination. Men var finns egentligen TBE?
Här finns TBE i Sverige
Allra störst risk att smittas av TBE har du som vistas längs södra och mellersta Östersjökusten. 70-80 procent av de 200-300 personer som drabbas av TBE årligen har blivit smittade i Stockholms, Södermanlands och Uppsalas skärgårdar och kusttrakter samt runt Mälaren.
Övriga riskområden är kusten från Roslagen ner till Kalmar samt runt Vänern och Vättern. På senare år har TBE även förekommit på Västkusten, runt Göteborg och i skärgården. På Gotland har enstaka fall rapporterats, men desto fler från öarna Gotska Sandön och Stora Karlsö.
Enstaka personer smittas varje år i Jönköping, Östergötland, Kalmar län, Skåne och Blekinge. Även i södra Dalarna har några fall rapporterats.
Här finns Tajgafästingen i Sverige
På senare år har en annan sorts fästing, den större tajgafästingen hittats i Norrland. Den finns numera både längs Norrlandskusten samt inåt landet. Tajgafästingen, som annars förekommer i Ryssland och norra Asien, kan bära på en dödligare variant av TBE – men ännu har inga fall rapporterats i Sverige. Enligt professor Thomas Jaenson ska vanligt TBE-vaccin erbjuda ett fullgott skydd även mot denna form av TBE.
LÄS MER: Så skyddar du dig bäst mot fästingbett, borrelia och TBE
Här finns TBE i Norden
I våra grannländer är TBE inte lika utbrett som här i Sverige, men förekommer i vissa delar. Åland är ett riskområde där vaccination rekommenderas och TBE finns även i andra delar av Finland, som Åbolands skärgård och Simo i Lappland. I Danmark förekommer TBE framförallt på Bornholm, men fall har även rapporterats på Jylland. I Norge är det längs den södra kustremsan flest TBE-fall rapporterats.
Så funkar vaccinationen
Vänd dig till en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för rådgivning.
Om du är yngre än 50 år så består grundvaccineringen mot TBE av tre doser. Efter dos tre behöver du fylla på efter tre.
Är du över 50 så är det fyra doser som gäller redan första året sedan en femte dos tre år senare.
Alla rekommenderas sedan en påfyllnadsdos var femte år.
Källa: 1177 Vårdguiden.
Här finns TBE i Europa
Flest TBE-fall i Europa har Baltikum och den som reser hit bör överväga att vaccinera sig. Smittan finns i alla delar av Estland, Lettland och Litauen. TBE förekommer också i stora delar av Polen och vissa delar av Tjeckien, men finns även i en rad östeuropeiska länder som Slovenien, Slovakien, Kroatien och Österrike. Ska du vistas på landsbygden eller i skog och mark kan det vara bra att se över sitt skydd mot TBE.
Här finns TBE i övriga världen
Taigafästingen finns Ryssland och stora delar länderna i norra Asien. Dessa fästingar kan bära på en farlig variant av TBE, varför det är en god idé att kontakta en vaccinationsmottagning för rådgivning om du planerar en resa hit.
Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177.se