Efter sin andra förlossning drabbades Fatima av rektusdiastas.
Efter en operation är hon i dag återställd.
1 AV 2
Efter sin andra förlossning drabbades Fatima av rektusdiastas.
Foto: Privat
2 AV 2
Efter en operation är hon i dag återställd.
Foto: Privat

Fatima, 37: ”Kände mig som en 80-åring i kroppen”

Fatimas barn är 6 och 4 år. När hennes äldsta barn föddes, återgick hon snabbt till att träna som vanligt och hade inga som helst besvär. Men med barn nummer två, var allt annorlunda.

Fatima drabbades av så kallas rektusdiastas.

Åsa Lundegård

”Det tog mig ett bra tag att förstå vad som var problemet efter min andra graviditet. Efter min första förlossning mådde jag hur bra som helst. Men andra gången hade jag värk, smärtor och problem med att träna. Och det blev inte bättre”.

Vad är diastas?

Att magmusklerna separeras är helt normalt under en graviditet. I takt med att livmodern växer behövs helt enkelt mer plats. Tanken är att de ska dra ihop sig när barnet är ute.

Vanligen tar det mellan två till sex månader efter förlossningen innan musklerna läker ihop. Men hos vissa består avståndet, vilket kan leda till en rad olika besvär – däribland diffus problem som inkontinens, tarmbesvär och ryggsmärtor. Är avståndet två centimeter eller mer brukar man prata om diastas, eller rektusdiastas.

Fatima är bestämd i sin uppfattning om att detta helt klart är en fråga som är eftersatt – eftersom det handlar om kvinnor.

– Självklart är det så och det är inte klokt att jag själv fått betala dryga 70 000 kronor, finansierat av lån, för att bli återställd efter förlossningen.

LÄS OCKSÅ: Besvär efter förlossningen? Du kan ha drabbats av diastas

Kändes som om tarmarna ramlade ut

Eftersom träningen inte fungerade sökte hon först hjälp hos en naprapat, specialiserad på kvinnokroppen. Men det var inte bara träningen som fungerade dåligt. Hon hade värk i ryggen och återkommande besvär med tarmvred.

– Den smärtan var fruktansvärd. Och jag var så besvärad av att mina tarmar inte låg där de skulle. De kunde fastna i revbenen och jag kunde känna hur de liksom ramlade ut mellan de delade musklerna när jag låg på sidan.

Fatima Mehmedovic

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Arbetar med ekonomi.

Familj: man och två barn, 6 och 4 år.

– Jag minns när jag var och tränade med min syster och vi skulle göra en planka. Mitt maginnehåll ramlade liksom ut!

Efter en tid träffade Fatima en plastikkirurg på en privat mottagning.

– Jag hade ingen sparad buffert för en sådan operation och det var verkligen ett tufft beslut att låna så mycket pengar, bara för att jag själv skulle må bättre.

Valde att operera sin diastas

Efter mötet med kirurgen, som konstaterade att delningen mellan musklerna var omfattande, bestämde hon sig. I februari 2019 opererades hon. Återhämtningen tog tid och först efter ett par månader kunde hon börja träna försiktigt. Efter ungefär ett halvår var hon helt återställd.

– Jag ångrar det inte en sekund, och det berör mig inte alls att ha ett ärr över magen, det ligger dessutom fint så det inte syns.

https://www.instagram.com/p/Bt2kA4OAy0S/

Fatima vill att den här frågan ska lyftas och belysas. Det handlar om fullt friska kvinnor som får livslånga problem och som kanske inte ens vet vad som är fel.

– Jag har tagit reda på allt själv. Varken på förlossningen eller mödravårdscentralen har de nämnt de här problemen. Jag har läst, googlat, kommit i kontakt med andra kvinnor och tagit del av deras historier.

Hoppas kunna hjälpa andra

– Det är det som hjälpt mig! Jag vill att det ska vara fokus på kvinnors hälsa och hur våra kroppar fungerar efter förlossning. Kvinnor ska inte tro att det ”ska vara så här”, de ska få stöd och hjälp.

Diastasupproret

Fatima är en del av en grupp kvinnor som samlats under namnet ”Diastasupproret”, kontaktinfo finns på Instagram.

I dag är Fatima helt återställd, stark och tränar som vanligt.

– Att lägga så mycket pengar på mig. Det är inget som man gör särskilt enkelt. Jag tänkt mycket på att jag kanske överdrev eller var gnällig. Men kände mig som en 80-åring i kroppen, kunde inte lyfta barnen och blev svag av att inte kunna träna. Efter operationen har hon själv lagt mycket tid på rätt typ av övningar för att återhämta sig.

– När läkaren kände på min mage sa han ”OJ!” Då förstod jag att jag inte var överkänslig utan att jag behövde hjälp.