Än är det inte försent att vaccinera sig inför sommaren.
1 AV 2
Än är det inte försent att vaccinera sig inför sommaren.
Foto: iStock
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Fästingsäsongen är här! Så skyddar du dig

Årets fästingsäsong är i gång och redan börjar fall av fästingburen hjärninflammation (TBE) dyka upp i sjukvården.

Men det är ännu inte för sent att vaccinera sig.

I april upptäcktes det första sjukdomsfallet i TBE för året. Sedan dess har ytterligare åtta fall rapporterats till Folkhälsomyndigheten.

Men det är svårt att utifrån tidigare års statistik förutspå hur besvärlig fästingsäsongen kommer att bli.

– Den stora toppen brukar ligga i juli och augusti. Det beror dels på att det ska vara väder som fästingarna trivs i, att det är varmt och fuktigt. Men också att människor är ute och rör sig, det är avgörande, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Borrelia – allt du behöver veta

"Optimalt skulle man ha vaccinerat sig tidigare under året"

Ska man röra sig i fästingrika områden under sommaren bör man skydda sig med långa byxor, nedstoppade i stövlarna, och långa ärmar. Men också vara vaccinerad mot TBE.

– Optimalt skulle man ha vaccinerat sig tidigare under året, men det är inte för sent nu, säger Marika Hjertqvist.

När man har varit ute bör man också undersöka kroppen. Även om fästingen redan har bitit sig fast kan man fortfarande undvika att bli smittad av borrelia.

– TBE överförs direkt vid bettet. Men borrelia tar något dygn på sig efter bettet innan smittan förs över, säger Marika Hjertqvist.

LÄS MER: Svenska djurägare tar inte TBE-hotet på allvar

Fakta: Svenskarna okunniga

En undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av läkemedelsproducenten Pfizer visar att svenskarnas kunskap om TBE är låg, trots att hundratals smittas varje år.

Nästan varannan som svarade på undersökningen uppgav att de inte känner till vaccinationschemat och bara tio procent uppger att de har vaccinerats med tre doser eller fler.

Nästan åtta av tio känner enligt undersökningen inte till att fästingar lever och är aktiva när det är varmare än fem plusgardet ute. Risken att smittas finns alltså inte bara under sommaren.

Drygt tre av tio svarade att de inte känner till vilka symtom man får när man har smittats med TBE.

1 000 intervjuer har genomförts i TNS Sifo:s webbpanel mellan den 23 februari och 3 mars i år. Panelen, med personer över 18 år, är representativ i förhållande till rikets sammansättning.

Källa: TNS/Sifo, Pfizer

TT

Fakta: TBE och borrelia

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen encefalit orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Borreliainfektion orsakas av bakterier. Symptomen är ofta en eller flera hudrodnader och influensaliknande symtom. I vissa fall förekommer kraftiga smärtor, ledbesvär, ansiktsförlamning eller hjärnhinneinflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT