Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär

Publicerad 2 maj 2019 10:15

Fästing med farligare TBE-variant sprider sig

Tajgafästingen är inte ny i Sverige, men har tidigare bara hittats längs Norrlandskusten.

Tajgafästingen är inte ny i Sverige, men har tidigare bara hittats längs Norrlandskusten.

Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Mycket tyder på att tajgafästingen sprider sig i nya områden i norra Sverige. Den har invandrat österifrån och kan bära på en farligare typ av TBE-virus som kan orsaka fästingburen hjärnhinneinflammation, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Tajgafästingen är inte ny i Sverige, men har tidigare bara hittats längs Norrlandskusten. Vid förra årets stora fästinginsamling hittades den också i norrländska inlandskommuner.

"Fynden från inlandskommunerna ger indikationer på att tajgafästingen troligen har spridit sig till nya områden för Sverige", skriver SVA i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Fästingsäsongen 2019 – så skyddar du dig mot TBE 

Uppmanar till insamling

Nu uppmanar myndigheten till ny fästinginsamling. Fynd i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län är av särskilt intresse.

Levande fästingar bör läggas i frysen en timme innan de skickas i väg. Fästingarna ska läggas i dubbla plastpåsar och är de blodfyllda är det bra med lite papper runt också, så att de inte mosas i frakten. Den som skickar in en fästing uppmanas också att fylla i ett webbformulär hos SVA.