Händer det att du plötsligt blir så yr att du behöver sätta dig ner en stund? Det kan handla om enstaka blodtrycksfall som ger yrsel – det kan också vara så att blodtrycket generellt är för lågt och att symtomen kommer därifrån.
Händer det att du plötsligt blir så yr att du behöver sätta dig ner en stund? Det kan handla om enstaka blodtrycksfall som ger yrsel – det kan också vara så att blodtrycket generellt är för lågt och att symtomen kommer därifrån. Foto: SHUTTERSTOCK

Faran med lågt blodtryck – då ska du söka vård

Högt blodtryck ökar risken för allvarliga följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och demens.

Men även lågt blodtryck kan orsaka bekymmer.

Här förklarar Jan Nilsson, professor och hjärtspecialist, vilka bakomliggande sjukdomar, i kombination med lågt blodtryck, som kan ge skador på hjärtat och öka risken för infarkt:

– Det är egentligen enda fallet där man verkligen ska se upp med lågt blodtryck – trots att man inte har några symtom, säger han.

Händer det att du plötsligt blir så yr att du behöver sätta eller lägga dig ner en stund? Det kan handla om enstaka blodtrycksfall som ger yrsel och svimningskänsla. Det kan också vara så att blodtrycket generellt är för lågt – och att symtomen kommer därifrån. 

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill