Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En blodpropp i benet kan få allvarliga konsekvenser.
En blodpropp i benet kan få allvarliga konsekvenser.
En blodpropp i benet kan få allvarliga konsekvenser.
1 AV 2
Och så minimerar du riskerna
2 AV 2
En blodpropp i benet kan få allvarliga konsekvenser.
Foto: Shutterstock

Blodpropp i benet – vanliga symtom på trombos

Blodpropp i benet kan bli livshotande – därför gäller det att hålla koll på de vanligaste symtomen. 

Jan Nilsson, professor, överläkare och hjärtspecialist, reder ut de tydligaste tecknen man ska vara vaksam inför, vilka riskgrupper som finns – och bra tips för att skydda sig. 

– Proppen behöver inte ha gett mycket symtom från benet innan den lossnar och far upp i lungan. Då får man framför allt plötslig andnöd och ångestkänslor, säger Jan Nilsson, professor, överläkare och hjärtspecialist.

Varje år orsakar djupa ventromboser runt 1 000 dödsfall. 

En blodpropp beror på att blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl. Blodproppar i benen som lossnar kan följa med blodet och fastna i lungorna. Men om den upptäcks i tid, och behandlas i ett tidigt skede, är det oftast inte farligt. 

Växer sig proppen däremot större kan den hindra blodcirkulationen – då kan det bli till ett livshotande tillstånd. 

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial.  

– Man räknar med att det finns ungefär 10 000 fall av djupa ventromboser (blodproppar) per år i Sverige. De orsakar runt 1 000 dödsfall. Det vanliga är att de sitter i benen, säger hjärtspecialisten och överläkaren Jan Nilsson. 

En blodpropp uppstår när blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl. Blodproppar i benen som lossnar kan följa med blodet och fastna i lungorna. Foto: Shutterstock

Ungefär lika många kvinnor som män drabbas. Bland de yngre är det något vanligare hos kvinnor. Överlag ökar risken ju äldre man blir. 

Hur känns en blodpropp? Vanliga symtom

Symtom på blodpropp i benet är lokala. De består i att benet svullnar, blir rött, varmt och ömmar. Det är inte lika smärtsamt som vid proppar på artärsidan, understryker Jan Nilsson:

– Det är ganska tydligt: Lägger man händerna på sina båda ben, så upptäcker man att benet som svullnat är varmare.

Vaden kan också bli öm och spänd och ytliga blodkärl kan synas tydligare på benet.

Men det kan samtidigt vara lite vanskliga symtom att tolka. Är man lite äldre, lider av exempelvis hjärtsvikt och kanske även har åderbråck, så kan benen svullna ändå. 

Läkaren: Då kan det vara farligt

– Man kanske inte tycker att det är något konstigt att ena benet svullnat, man är van vid att det sker då och då, och tycker inte att det behöver kontrolleras av läkare. Men misstar man blodproppen för att vara något helt ofarligt – och inte kollar upp den – så kan det utvecklas dramatiskt, säger Jan Nilsson – och fortsätter:

– När blodproppen sitter i själva benet är det väl inte hela världen eftersom den kommer att lösas upp så småningom. Men om den lossnar, åker i väg och fastnar i lungan så är det värre. Är det dessutom en stor propp, slår den ut stora delar av lungvävnaden och täpper till blodtillförseln i en stor del av lungan. Då är det farligt. I värsta fall kan proppen bli till en livsfara på bara några minuter.

Jan Nilsson är professor, överläkare och hjärtspecialist vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Jennifer Glans/Hjärt-lungfonden

Det finns också ett antal tillstånd, som är kopplade till djupa ventromboser, som gör att riskerna att drabbas ökar. 

– Det som är kanske mest känt är användning av p-piller, vilket är kopplat till en ökad risk för djupa ventromboser. Å andra sidan har risken minskat betydligt med dagens modernare p-piller. Men den finns fortfarande där. Även vid graviditet ökar risken eftersom fostret kan trycka på lite grann och störa blodflödet. Övervikt i form av fetma är också en risk – liksom rökning. Har man en cancer, eller exempelvis hjärtsvikt, så ökar också risken. 

Det finns också en viss ärftlighet. 

Fler riskfaktorer för blodproppar

Ett långsammare blodflöde ger också en ökad risk för bildandet av blodproppar i benen. 

– Blod måste flyta för att det ska hålla sig i lösligt tillstånd. Sitter man still väldigt länge, till exempel som vid en lång flygresa, så ger det en ökad risk. Då kan det vara bra att ställa sig upp ibland, sträcka på sig och häva sig upp och ner på tårna. Det är bra för att få lite fart på vadmusklerna. 

Stödstrumpor vid längre resor kan också vara till hjälp.

– I en situation på en långflygning, då man sitter still under lång tid, kan det nog göra det. Om man har åderbråck kan det också vara bra. 

Möjliga orsaken: Kan finnas en tumör 

Även en stor operation, då man blivit sängliggande länge, ökar risken betydligt för djupa ventromboser. Därför ges ofta blodförtunnande läkemedel i förebyggande syfte . 

Men orsaken till en blodpropp kan också gå att finna i en ännu oupptäckt sjukdom – vanligtvis en tumör någonstans i kroppen. 

– Om tumören sitter till så att den trycker på någon av de vener som går tillbaka till hjärtat, framför allt i buken, så kan den klämma till blodkärlet så att flödet blir långsammare. Så om det uppstår en blodpropp, där man inte kan hitta en rimlig orsak, så ska man misstänka att det kan finnas en tumör som ännu inte blivit upptäckt, säger Jan Nilsson. 

Så förebygger du besvär

Finns det några bra tips att följa för att minimera risken att drabbas av blodpropp i benet?

– Ja, svarar Jan Nilsson. Rök inte. Motionera regelbundet. Se till att helst inte gå upp i vikt. Däremot ska en måttlig övervikt inte vara någon fara.