Enligt sajten Netdoktor har ungefär hälften av alla män mellan 40-70 år upplevt erektionsbesvär.
För många är ämnet tabubelagt.
1 AV 2
Enligt sajten Netdoktor har ungefär hälften av alla män mellan 40-70 år upplevt erektionsbesvär.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
För många är ämnet tabubelagt.
Foto: Shutterstock

Erektionsproblem: Orsaker, diagnos och behandling

Erektionsproblem, eller erektil dysfunktion, är vanligt, trots att det inte talas om.

Hälften av alla män har någon gång råkat ut för det, och många har så svåra problem att sexlivet blir lidande.

Men vad beror det på? Och går det att bota det? Hälsoliv har talat med en specialistläkare i urologi.

Cornelia Thomasson

Det är inte ovanligt att någon gång eller under en period i livet ha svårt att få stånd, eller problem med att penis slaknar. Enligt sajten Netdoktor har ungefär hälften av alla män mellan 40-70 år upplevt erektionsbesvär, och besvären ökar med åldern.

– Det är jättevanligt. Antagligen vanligare än vi tror, för vi möter ju bara de som söker hjälp, säger Martin Jalnäs, specialist i urologi vid Aleris Urologmottagning i Stockholm.

Han förklarar att man brukar dela in erektil dysfunktion i olika grader: 

– Man kan säga att man kan ha milda, mellan eller svåra problem. De med mild erektil dysfunktion söker sällan hjälp. De kanske inte får så kraftig erektion men kan ha sex ändå. Sedan finns det de som inte kan få erektion alls, och de har då den svårare graden.

Varför drabbas man?

Varför man drabbas av erektionsproblem, eller erektil dysfunktion som är den medicinska termen, är många. Vid milda problem är det ofta psykologiska faktorer bakom, som prestationsångest vid sex eller relationsproblem. 

– Man kanske har träffat en ny partner, eller har haft en tung dag på jobbet, och därför inte får resning, säger Martin Jalnäs.

Depression, oro och stress kan också göra det svårt att både få och bibehålla sitt stånd.

Men den allra vanligaste orsaken är sjukdom. 

Hjärt-kärlsjukdomar: Högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar kan ge ett försämrat blodflöde till penis, vilket gör det svår att få stånd även om man är upphetsad. 

Diabetes: Både typ 1 och 2 kan medföra nervskador som ger erektila problem.

Andra neurologiska sjukdomar som MS och Parkinson kan precis som diabetes ge nervskador.

Ibland är det inte sjukdomen i sig, utan medicinernas biverkningar som ligger bakom problemet. Det finns många läkemedel som kan orsaka erektil dysfunktion.

Ålder är också en avgörande faktor. Problemen tenderar att bli värre med åldern, och den som inte upplevt erektionsproblem tidigare kanske plötsligt får erfara det.

– Ofta har äldre män inte samma sexuella driv som yngre, och det gör att det inte upplevs som ett lika stort problem. Det kanske faller sig naturligt att inte ha lika mycket sex.

Testosteronbrist är ytterligare en orsak. Testosteron minskar naturligt med åldern, men kan också uppstå på grund av hormonsjukdom.

Vad händer i kroppen vid erektil dysfunktion?

Vid en erektion är det mycket som ska samspela i kroppen. När det inte går att få stånd, erektionen är svag eller inte går att behålla beror det vanligen på blodflöde och nerver.

– Oftast är det att fyllnadsfasen av penis inte är så bra eftersom blodkärlen inte hänger med. Det kan också vara fasen som gör att blodet stannat kvar i penis och inte rinner tillbaka med en gång som inte fungerar som den ska, nerverna som ska strypa återflödet är inte riktigt funktionella.

LÄS OCKSÅ: Studie: Så ofta är det normalt att ha sex

Förebygga erektionsproblem

Vad kan man göra själv för att förebygga erektionsproblem? Det är svårt att stänga av sitt åldrande, och kroniska sjukdomar är just kroniska. Däremot kan man dra ner på cigaretterna och alkoholen.

Om man har en övervikt kan det hjälpa att gå ner i vikt. 

– Försök bara att leva ett vanligt hälsosamt, normalt liv och försök må bra, råder Martin Jalnäs.

Behandling och mediciner mot erektil dysfunktion

De allra flesta med erektionsproblem blir hjälpa av behandling.

Det första steget är en utredning för att ta reda på omfattningen av problemet och de bakomliggande orsakerna. Patienten brukar få fylla i ett poängblad, för att avgöra hur svåra problemen är. Oavsett om det rör sig om bakomliggande sjukdomar, som diabetes, behövs behandling.

Martin Jalnäs förklarar att det kan hjälpa att se över behandlingen för sjukdomen, men ibland räcker det inte.

Det finns tre olika sätt att behandla just erektionsproblem: Medicinsk behandling med tabletter innehållande sildenafil, sprutor eller erektionspump. Läkemedlen är receptbelagda, och tas i samband med att man planerar att ha samlag. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga skäl till att sexlivet kraschar i långa relationer

Skillnaden mellan erektil dysfunktion och impotens

Ibland sammanblandas erektil dysfunktion med impotens i dagligt tal, men det är inte samma sak.

– Erektil dysfunktion innebär att man har lusten, men man kan inte få stånd. Impotens innebär att man har en minskad libido, det vill säga minskad lust, förklarar Jalnäs.

Sexlust och medföljande problem med att få stånd beror många gånger på psykiskas faktorer, men kan också hänga ihop med exempelvis testosteronbrist eller diabetes, och bör också tas upp med läkare.