Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett enkelt blodprov kan vara framtiden för att upptäcka cancer tidigt.
Ett enkelt blodprov kan vara framtiden för att upptäcka cancer tidigt.
Ett enkelt blodprov kan vara framtiden för att upptäcka cancer tidigt.
Ett enkelt blodprov kan vara framtiden för att upptäcka cancer tidigt. Foto: Shutterstock

Enkelt blodprov kan avslöja cancer i tid

Varje år drabbas över 60 000 svenskar av cancer.

Att upptäcka sjukdomen i tid kan vara livsavgörande, vilket inte alltid är särskilt enkelt.

Nu har forskare vid Cambridge University skapat ett blodtest som påstås vara både snabbare, effektivare och mer träffsäkert än andra metoder.

Cancer är ett samlingsnamn på omkring 200 olika sjukdomar. Att diagnosticera så snabbt som möjligt kan därför vara en utmaning för sjukvården. 

I dag är det vanligast att screena specifika delar av kroppen, exempelvis efter bröstcancer via en mammografi, eller tarmcancer via koloskopi. 

Därutöver tar man prover om man misstänker att det finns en cancer, men eftersom det är viktigt för överlevnaden att hitta tumörerna tidigt letar sjukvården efter enkla sätt att spåra sjukdomen. 

Utvecklingen av olika typer av blodtester har därför ökat markant. Problemet hittills har varit att det är tidskrävande och "som att leta efter en nål i en höstack", skriver sajten New Scientist.

LÄS OCKSÅ: Vill du veta hur lång tid du har kvar att leva? Här är testet som kan avslöja 

Enklare sätt att upptäcka cancer

Forskare vid Cambridge University har emellertid hittat ett alternativt sätt att tackla problematiken.

De har nämligen upptäckt att de DNA-fragment som tumörer läcker ut i blodet har en annan storlek än fragment från friska celler.

Exempelvis tenderar DNA-fragment från bröst- tarm- och äggstockscancer att vara kortare.

Med den kunskapen i bakfickan skapades ett blodtest. Forskarna lyckades upptäcka antingen bröst- tarm-, hud-, äggstocks- och gallgångscancer hos 68 patienter med 94-procentig säkerhet.

Man lyckades också identifiera cancer i bukspottkörteln, njurarna och hjärnan hos 57 andra patienter med 65 procents säkerhet.

LÄS OCKSÅ: Rapport: Hälften av alla framtida cancerfall kan undvikas 

Kan tas i bruk inom en snar framtid

Enligt forskaren Florent Mouliere kan testet i teorin upptäcka alla typer av tumörer. Och det är så pass simpelt att det bör kunna tas i bruk inom en snar framtid.

Sedan tidigare finns blodtestet "CancerSEEK" som letar efter både muterad DNA och proteiner i blodet, vilket som tidigare nämnts kan vara tidskrävande. New Scientist rapporterar att framgångsfaktorn ligger på omkring 70 procent. Testerna utfördes emellertid på patienter i tidiga cancerstadier vilket kan göra identifiering svårare.