Dra till stranden – och du må bättre mentalt

Vågorna får dig att känna lugn  och harmoni.

Foto: Getty Images

1 av 2: Vågorna får dig att känna lugn och harmoni.

En härlig dag på stranden får dig att må bättre mentalt, visar ny studie från Nya Zeeland.

Foto: Getty Images

2 av 2: En härlig dag på stranden får dig att må bättre mentalt, visar ny studie från Nya Zeeland.

Drömmer du redan om sommaren och sköna dagar på stranden? Fortsätt med det – forskare har nu kommit fram till att en stranddag är den bästa mentala avkopplingen.

Enligt undersökningen på Nya Zeeland så mår människor bättre efter ha regelbundet besökt ”blåa miljöer” med himmel och hav, skriver livststilssajten Southern Living.

Andra har också läst

Nya Zeeland må ligga på andra sidan jordklotet, men är ett land som påminner en hel del om Sverige med en tradition av starkt skyddsnät och välfärdssamhälle. Men det kan även finnas  baksidor – Nya Zeeland har upplevt höga tal av sjukskrivningar och det är bakgrunden till varför undersökningen kom till.

LÄS OCKSÅ: Syskonkärlek! 7 skäl att krama dina syskon 

Kände lugn

Studien har skett i huvudstaden Wellington och har tagit hänsyn till faktorer som ålder, kön, inkomst och social situation – resultatet visar entydigt att tillbringa tid vid havet förbättrade den mentala hälsan och fick alla att känna lugn.

Och det bästa av allt – du mår bättre direkt när du besöker havet, så även vid arbetsdag kan det räcka med ett lunchdopp eller en stilla afton vid vågorna efter att du knegat färdigt.

Så packa strandväskan och invänta den svenska värmen – om du inte gillar kallbad.

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest – så hanterar du dem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer