Många ögonsjukdomar är svåra att upptäcka och kan i värsta fall leda till att du förlorar synen helt.
Många ögonsjukdomar är svåra att upptäcka och kan i värsta fall leda till att du förlorar synen helt. Foto: Shutterstock

Dolda tecken som kan vara allvarlig ögonsjukdom

Går du runt med en allvarlig ögonsjukdom utan att veta om det?

Flera ögonsjukdomar kan komma smygande utan att du märker av det – och i värsta fall leda till blindhet om de inte behandlas i tid.

– Regelbunden kontroll av synen är därför extremt viktigt. Om en sjukdom upptäcks i ett tidigt skede minskar risken för bestående skador och synförlust, säger Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningschef vid Synskadades Riksförbund i Norge.

Här förklarar experterna vilka tecken du ska vara uppmärksam på – och varför det är extra viktigt att ha koll på dina barns ögon.

Det finns flera olika ögonsjukdomar, och en del kan vara riktigt allvarliga. Dessa sjukdomar kan ofta utvecklas utan att man märker det. Anledningen till det är att symtomen till en början kan vara få – och att sjukdomen utvecklas gradvis.

– Regelbunden kontroll av synen är därför extremt viktigt. Om en sjukdom upptäcks i ett tidigt skede minskar risken för bestående skador och synförlust. En bra tumregel är därför att göra en synkontroll vartannat år, säger Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningschef vid Synskadades Riksförbund i Norge till Dagbladet.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill