1 av 2: Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 av 2 Foto: Shutterstock

Dina röda ögon kan vara farlig sjukdom

Du kan få röda ögon av många anledningar – ofta handlar det om allergi eller någon liten infektion. 

Men riktmärket är att vara uppmärksam på om man får ett rött öga – vilket kan tyda på en mer allvarlig sjukdom.

Om du blir röd i ett eller båda ögonen är det i de allra flesta fall inte farligt. Du kan bli irriterad i ögonen om du fått någon infektion eller inflammation – och i pollentider blir många röda i ögonen till följd av allergi. Ett öga kan också bli rött om du fått in skräp som irriterar.

– Det kan handla om små inflammationer och retningar exempelvis, säger överläkare Anders Bergström som är specialist i ögonsjukdomar.
LÄS MER: 5 saker du aldrig ska utsätta dina ögon för

Akut regnbågshinneinflammation eller glaukom

Men blir du röd i bara ett öga tillsammans med andra symtom kan det handla om en mer allvarlig sjukdom. Vid akut regnbågshinneinflammation blir ett öga rött och ljuskänsligt och sjukdomen kräver behandling med pupillvidgande droppar och kortisondroppar. 

Ett rött öga är också typiskt för akut glaukom som obehandlad kan göra dig blind. Men de allra flesta får så ont att man söker vård omgående.

RÖDA ÖGON - OFTA ALLERGI

Blir du röd i båda ögonen handlar det i de allra flesta fall om en allergisk reaktion. Du kan själv behandla allergi med receptfria läkemedel, till exempel med ögondroppar från Apoteket. Har du stora besvär kan du behöva söka läkare eftersom det kan finnas andra komponenter i en allergi som behöver behandlas.

– Den yttrar sig med ganska stora symtom, ofta har man stark smärta i och kring ögat, dålig syn och ett rött öga. Det utvecklar sig snabbt, det kan utvecklas på några timmar, säger Anders Bergström och fortsätter:

– Smärtan kan vara så stor så att man har ont i hela huvudet och hela kroppen och mår illa och kräks. 

Vid akut glaukom höjs trycket i ögat. Vanligtvis ligger trycket på mellan 10 och 20. Men hos en person med akut glaukom kan trycket ligga på uppåt 70. Har man fått diagnosen sänks trycket akut på en ögonklinik med tabletter, injektion eller ögondroppar.
LÄS MER: Högsäsong för ögoninflammation – så undviker du smittan

Laserbehandling minskar risken

Ofta får patienter med akut glaukom läggas in ett par dagar tills läget stabiliserats. Sedan får man komma på återbesök för att försäkra sig om att sjukdomen inte kommit tillbaka. Ibland behandlar man båda ögonen med laser för att minska risken för nya attacker.

ANDRA VANLIGA ÖGONSJUKDOMAR

Belafrit (Inflammation i ögonlockskanterna)

Symtom: Klåda, sveda, skav, kladd, känsla av torrhet och gruskänsla.

Behandling: Smörjande droppar utan konserveringsmedel. Var noga med att tvätta ögonen med varmt vatten och massera med varm kompress två till tre gånger per dag. Om symtomen inte går över ska du söka läkare.

MGD (tilltäppta körtlar på ögonlockets insida)

Symtom: Irritation, sveda, suddig syn, rinnande ögon.

Behandling: Tvätta med smörjande droppar, tvätta rent med vatten och massera ögonen med en varm kompress två till tre gånger per dag. Om symtomen inte går över kan du behöva söka läkare.

Konjuktivit (ögoninflammation)

Symtom: Skav, klåda, rodnande svullna ögonvitor, gruskänsla och kletiga ögon.

Behandling: Var noga med ögonhygienen liksom vid de andra sjukdomarna. Inflammationen kan orsakas av både bakterier, virus, allergi och främmande partiklar i ögonen. Om sjukdomen orsakats av bakterier kan man behöva behandling med antibiotika.

Då ska du söka vård:

Om symtomen inte ger med sig efter att du själv behandlat under fem dagar ska du söka läkare. Samma ska gäller om synskärpan påverkas kraftigt eller om man får väldigt ont i ögonen. Om du har problem med bara ett öga eller bär kontaktlinser ska du också söka vård.

Källor: Ögonläkaren Ann-Kathrine Alveblom, Théa, Vårdguiden 1177.

– Man kan bli frisk från den akuta attacken, men det gäller att undersöka ögat och försöka hitta orsaken till detta. Och en vanlig orsak är att linsen har vuxit och blivit tjockare och då blir det för trångt i ögat så ofta tar man bort linsen efter några veckor, säger Anders Bergström.

Aktuellt just nu