Vilken mat är bra vid diabetes – och för hjärtat?
Att kosten är A och O för den som vill leva hälsosamt är ingen hemlighet.
Men exakt vad ska man satsa på – och hur ska man tänka kring kost om man även lever med diabetes typ två och haft hjärtproblem.
Här ger legitimerade dietisten Sofia Antonsson sina bästa råd.
Läsarfråga: Min man har just gått igenom en hjärtinfarkt. I samband med det upptäcktes det också att han hade högt socker, och han har fått diagnosen diabetes typ 2. Hur ska jag tänka kring mat som är nyttigt för både hjärtat och vid diabetes typ 2?
Dietisten svarar: ”Satsa på fibrer”
Förhöjt blodsocker och diabetes typ 2 ökar risken för hjärtkärlsjukdom så det är inte ovanligt att de hänger ihop. Det viktiga är att få blodsockret under kontroll. Den som får diagnosen diabetes typ 2 får vanligen medicin för att öka insulinkänsligheten. Det är en bra start och tillsammans med rätt kost kan blodsockret normaliseras. Det positiva är att kosten som är bra för blodsockret också är bra för hjärtat.
Se till att välja livsmedel med mycket fibrer som mättar och hindrar blodsockret från att stiga. Välj vegetabiliskt fett – till exempel olivolja, avokado och fet fisk. Ät även mycket färgglada och knapriga grönsaker kombinerat med magert protein och se till att minska på socker och processad mat så mycket det bara går. Begränsa även intaget av torkad frukt och fruktjuice och titta på innehållsförteckningen för att välja alternativ som har en låg andel socker.
Titta efter symbolen Nyckelhålet. På så vis säkerställer du att produkten innehåller lite socker och mycket fibrer.
Fråga dietisten
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.
Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
LÄS MER: Därför vaknar du mitt i natten och är hungrig
LÄS MER: Experten: Julens 13 nyttigaste livsmedel
LÄS MER: Fiberboosta – 40 livsmedel du borde äta av varje dag