Piggare dagar - och lugna nätter. Sandra Ericsson, 36, har fått koll på sin diabetes med sitt tyngdtäcke.
Sover blytungt - och har fått ett piggare liv. Diabetikern Sandra, 36, är inne i en positiv cirkel. Sedan hon började med tyngdtäcke har hon stabilt blodsocker och är pigg på dagarna.
1 AV 3
Piggare dagar - och lugna nätter. Sandra Ericsson, 36, har fått koll på sin diabetes med sitt tyngdtäcke.
Foto: Privat
2 AV 3
Sover blytungt - och har fått ett piggare liv. Diabetikern Sandra, 36, är inne i en positiv cirkel. Sedan hon började med tyngdtäcke har hon stabilt blodsocker och är pigg på dagarna.
Foto: Privat
3 AV 3

Tyngdtäcket har gjort Sandras liv lättare: "Nu orkar jag!"

Sandra Ericsson, 36, har haft en svårreglerad diabetes

Fram tills hon började sova med ett tyngdtäcke. Nu sover hon så gott att hon fått blodsockerkontroll hela natten - och på kuppen är det en mycket piggare person som stänger av väckarklockan!

– Jag har fått en annan livskvalitet. Det har blivit lite roligare allting!

Christina Lundell

Sandra Ericsson i Örebro fick diabetes typ 1 när hon var 21 år. Allt fungerade ganska bra tills hon fem år senare blev gravid.

– Jag fick havandeskapsförgiftning ganska tidigt in i graviditeten, säger hon.

Andra halvan av graviditeten fick hon åka till sjukhuset på extrakontroller varje vecka. Havandeskapsförgiftning är en reaktion mot ämnen från fostret och moderkakan, som yttrar sig bland annat i förhöjt blodtryck. När det var sex veckor kvar till beräknad förlossning vägde hon över 100 kilo till sina 156 centimeter. Hon var riktigt svullen och njurarna började visa tecken på att tröttna. 

– Enda botemedlet är att förlösa.

Dottern fick komma ut tidigare än det var tänkt, men mådde bra. För Sandra har vägen tillbaka varit längre. 

– Mitt allmäntillstånd har inte varit bra sedan dess, säger hon.

Högt nattsocker

Trötthet, övervikt och ett svårreglerat blodsocker har gjort livet motigare än det är menat.

– Sen några år tillbaka kan man ha en kontinuerlig sockermätning och den visade att varje natt mellan klockan 02 och 03 får jag en blodsockerhöjning från 8 till 13.

Sandra Ericsson

Familj: Man och dotter

Ålder: 36 år

Bor: Örebro

Gör: Administrativ samordnare inom förskola.

Det är en stor höjning. Man gjorde en utredning, och sedan en sömnutredning som visade att Sandra hade sömnapné - andningsuppehåll i sömnen. Det kan ge en stress i kroppen som i sin tur höjer blodsockret.

Hon fick en andningsmaskin med näsmask, en CPAP, att ha på sig varje natt.

– Det är jobbigt att sova med en mask. CPAP:en gjorde att jag blev mycket piggare på dagen men det hjälpte inte mot blodsockerhöjningarna på natten.

LÄS MER: Allt om diabetes

Plötsligt blev nätterna lugna

Sandra och hennes diabetessköterska har provat att justera medicineringen, att höja den långtidsverkande diabetesmedicinen att ändra kvoten korttidsverkande insulin, utan att få rätt på problemet. 

– Men i somras berättade min släkting som aldrig kunnat sova en hel natt att hon köpt ett vikttäcke. Och nu sov hon jättebra!

– Jag kände direkt att det vill jag också prova. Och de två senaste månaderna har jag inte haft ens ett handfull nätter med högt socker, säger Sandra.

Hennes långtidssocker har legat stabilt, men att nu också få det snabba sockret att uppföra sig ger en trygghet. För en diabetiker kan stora svängningar i blodsocker vara farligt: 

– Stressen att inte behöva oroa sig för vad det är som gör att det stiger, det tycker jag är skönt. Nu ligger kurvan ganska rakt - går jag och lägger mig med ett litet högre värde, är det likadant när jag vaknar. Går jag och lägger mig med fem så vaknar jag med fem. 

LÄS MER: Kan det här täcket lindra ångest och sömnproblem? 

En god spiral

Bättre sömn och bättre sockervärden har hjälpt Sandra Ericsson in i en positiv spiral där hon nu också orkar träna. Målet är att gå ner ytterligare i vikt, det kan minska sömnapnén och förbättra ämnesomsättningen. Diabetessköterskan har nu också gett henne ett medel som kan ge viktnedgången en skjuts. 

Själv tror hon att täcket hjälper henne att sova lugnare, och att kroppen därför inte får samma stresspåslag. Kroppens stresshormon stiger nämligen hos oss alla under sennatten och är som högst på dygnet när vi vaknar. Hos friska hjälper till att hålla blodsockernivån konstant hela natten eftersom hormonet höjer blodsockret en aning. Men hos en diabetiker kan det vara skadligt med stora svängningar i blodsockret.

– Jag har en annan sömnkvalitet nu, säger Sandra.

LÄS MER: 7 sömnexperter avslöjar vad de gör när de inte kan sova

Hela livet ljusare

Det har blivit ett lyft för hela familjen, att hon orkar.

– Maken har varit med hela vägen, han är också jättefascinerad över att det funkar. Det är inte alltid kul att leva med nån som är dödstrött.

Tyngdtäcken rekommenderas för en lång rad olika besvär, från sömnlöshet och oro till neuropsykiatriska diagnoser som adhd och aspergers. De finns i olika vikter, mellan 4 och 14 kilo, och kan vara uppbyggda på olika sätt, med spunna trådar, metall eller mikrobollar. Täcket kan skrivas ut på recept via vården, men sedan ett par år kan man också köpa täcken direkt i detaljhandeln. Med det har priserna sjunkit.  

Täcket Sandra har kommer från Cura och väger 7 kilo. Företaget rekommenderar att täckestyngden motsvarar cirka tio procent av kroppsvikten, men vissa föredrar tyngre täcken och andra lättare.

– Det är tungt att bädda, men när jag har på mig det känns det inte alls, säger hon.