Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär>Diabetes

Publicerad 5 okt 2019 19:00

Studie: Så mycket ökar juice risken för diabetes

Foto: Shutterstock

Det är knappast en hemlighet att läsk varken är bra för hälsan eller vikten.

Men att byta till fruktjuice eller light-läsk är inget bra alternativ - åtminstone när det gäller diabetes typ 2.

Det avslöjar en ny stor studie.

Harvardstudien har tittat på data från nästan 200 000 personer och kommit fram till att alla typer av söta drycker ökar risken för diabetes typ 2.

Det kan räcka med ett extra halvt glas om dagen för att risken för sjukdomen ska stiga med uppåt 16 procent.

Och överraskande nog gäller det samma för både light-läsk och 100-procentig fruktjuice.

– Även om fruktjuice innehåller näringsämnen, så bör konsumtionen vara måttlig, säger professor Frank Hu, en av studieförfattarna, till The Telegraph.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på 

Söta drycker kan störa insulinaktivitet

Att vara överviktig ökar risken för typ 2-diabetes och läsk och andra sötade produkter leder som bekant till övervikt, men det är inte hela sanningen. Enligt sajten Time stod viktuppgång bara för 28 procent av diabetesfallen, vilket antyder att sötad dryck kan påverka kroppen oberoende av viktökning.

En av forskarnas teorier är att exempelvis läsk kan leda till att fett ackumuleras i levern, vilket kan störa insulinaktiviteten.

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att minska risken för diabetes typ 2 

Kaffe, te och vatten minskar risken

Skulle du i stället byta bort en söt dryck om dagen mot exempelvis vatten, kaffe eller te minskar risken för diabetes med 10 procent.

– Studie ger oss ytterligare bevis på hälsofördelarna med att dricka mindre sötade drycker och ersätta dessa med hälsosammare alternativ, säger studieförfattaren Jean-Philippe Drouin-Chartier till Daily Mail.

Eftersom det handlar om en observationsstudie går det inte att dra några 100-procentiga slutsatser. Forskarna är också försiktiga med resultaten kring light-läsk – detta eftersom det kan handla om personer i riskzonen för diabetes har vänt sig till light-alternativ efter många år av vanlig läsk.