Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Icke-diabetiker får inte blodsockertoppar på samma sätt som diabetiker. En vanlig missuppfattning, menar dietisten Softa Antonsson. Trots det är blodsockret viktigt hos alla.Icke-diabetiker får inte blodsockertoppar på samma sätt som diabetiker. En vanlig missuppfattning, menar dietisten Softa Antonsson. Trots det är blodsockret viktigt hos alla.Icke-diabetiker får inte blodsockertoppar på samma sätt som diabetiker. En vanlig missuppfattning, menar dietisten Softa Antonsson. Trots det är blodsockret viktigt hos alla.
Nyckeln är att låta maten ligga i magen så länge som möjligt, menar dietisten. Havre är slembildande och blir också ett bra skydd mot kolhydrater.Nyckeln är att låta maten ligga i magen så länge som möjligt, menar dietisten. Havre är slembildande och blir också ett bra skydd mot kolhydrater.Nyckeln är att låta maten ligga i magen så länge som möjligt, menar dietisten. Havre är slembildande och blir också ett bra skydd mot kolhydrater.
Fysisk aktivitet är avgörande för hälsan. Men genom att bara röra sig tio minuter direkt efter middagen, kan du stabilisera ditt blodsocker bättre.Fysisk aktivitet är avgörande för hälsan. Men genom att bara röra sig tio minuter direkt efter middagen, kan du stabilisera ditt blodsocker bättre.Fysisk aktivitet är avgörande för hälsan. Men genom att bara röra sig tio minuter direkt efter middagen, kan du stabilisera ditt blodsocker bättre.
Elin Östman har bedrivit preventiv livsmedelsforskning i 20 år vid bland annat Lunds universitet.Elin Östman har bedrivit preventiv livsmedelsforskning i 20 år vid bland annat Lunds universitet.Elin Östman har bedrivit preventiv livsmedelsforskning i 20 år vid bland annat Lunds universitet.
Sofia Antonsson, dietist.Sofia Antonsson, dietist.Sofia Antonsson, dietist.
1 AV 5
Icke-diabetiker får inte blodsockertoppar på samma sätt som diabetiker. En vanlig missuppfattning, menar dietisten Softa Antonsson. Trots det är blodsockret viktigt hos alla.
Foto: Erik Nylander/TT
2 AV 5
Nyckeln är att låta maten ligga i magen så länge som möjligt, menar dietisten. Havre är slembildande och blir också ett bra skydd mot kolhydrater.
3 AV 5
Fysisk aktivitet är avgörande för hälsan. Men genom att bara röra sig tio minuter direkt efter middagen, kan du stabilisera ditt blodsocker bättre.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
4 AV 5
Elin Östman har bedrivit preventiv livsmedelsforskning i 20 år vid bland annat Lunds universitet.
Foto: Laura Reoch
5 AV 5
Sofia Antonsson, dietist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sex avgörande råd: Så får du ett stabilt blodsocker

Premium Det går att förändra sitt blodsocker utan att drastiskt ändra livsstil. 

I kombination med en varierad kost kan enkla saker som ordningen på måltiden, hur ofta du äter eller hur du rör dig efter maten, nämligen ha stor betydelse.

– Det gör stor skillnad för blodsockret om du reser dig från bordet i princip direkt efter en måltid, säger forskaren Elin Östman.

Att diabetiker bör undvika att blodsockret åker berg- och dalbana har länge varit känt. Men även dem som inte blivit diabetiker tjänar på att hålla nivåerna i schack.

– Man slår på inflammatoriska svar och oxidativ stress, säger Elin Östman, som tidigare bedrivit preventiv livsmedelsforskning i 20 år vid bland annat Lunds universitet.