Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär>Diabetes

Publicerad 7 maj 2019 14:30

Ny studie: Kan fibrer förhindra typ 2-diabetes?

Kan kostfibrer vara en nyckel till diabetes typ 2?

Kan kostfibrer vara en nyckel till diabetes typ 2?

1/2

Foto: Shutterstock

Forskare vid Örebro planerar nu att titta närmare på kopplingen mellan sjukdomen och smörsyrabakterier i tarmfloran. På bilden från vänster: Rebecca Wall, Tatiana Marques och Johan Jendle.

Forskare vid Örebro planerar nu att titta närmare på kopplingen mellan sjukdomen och smörsyrabakterier i tarmfloran. På bilden från vänster: Rebecca Wall, Tatiana Marques och Johan Jendle.

2/2

Foto: Örebro universitet

Att äta mycket fibrer beskrivs ofta som hälsosamt.

Nu vill forskare vid Örebro universitet undersöka om det också kan vara nyckeln till typ 2-diabetes.

– Vår forskning kan på sikt leda till att personer som befinner sig i förstadium till typ 2-diabetes blir friska med hjälp av kosten, säger professor Johan Jendle i ett pressmeddelande.

Tidigare i år rapporterade Hälsoliv om en ny stor studie som menade att en fiberrik kost leder till ett längre liv.

Risken för att dö i förtid av exempelvis hjärtsjukdom, stroke, tjock- och ändtarmscancer samt diabetes typ 2 minskade markant hos de studiedeltagare som åt flest kostfibrer.

Forskare vid Örebro universitet planerar nu att titta närmare på kopplingen mellan fibrer och diabetes. Studiens fokus ligger på så kallade smörsyrabakterier som har förmågan att stärka barriären som återfinns i mage och tarmar hos människor.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på 

Motverkar inflammation i kroppen

– Smörsyran tros motverka den låggradiga inflammationen som är kopplad till typ 2-diabetes och minskad känslighet för insulin hos cellerna, säger Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet, som leder studien tillsammans med Rebecca Wall och Tatiana Marques i ett pressmeddelande.

Nämnda smörsyrabakterier lever nämligen på näring från en viss typ av fibrer. Förhoppningen är att om vi äter mer av dessa fibrer kommer mag- tarmbarriären fungera bättre och utvecklingen av insulinresistens bromsas. Forskarna har tidigare studerat vilka specifika kostfibrer som stimulerar produktionen av smörsyra och den kunskapen kommer användas i studien.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Fibrer minskar risken för att dö i förtid 

Typ 2-diabetes kan botas - på sikt

Projektet har tilldelats 3,5 miljoner i anslag och forskarna söker för tillfället deltagare HÄR.

Studien kommer pågå i två månader och deltagarnas sockervärden kommer mätas kontinuerligt under perioden. Samtidigt kommer forskarna analysera förändringar i bakteriefloran och tarmens barriärfunktion. Om resultaten är positiva vill universitetet även titta närmare på långtidseffekter av kostfibrer.

– Vår forskning kan på sikt leda till att personer som befinner sig i förstadium till typ 2-diabetes blir friska med hjälp av kosten, säger Jendle.