Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR>Diabetes

Publicerad 22 jul 2019 12:56

Kvinnor med diabetes har högre risk för hjärtsvikt än män

Enligt studien, som har publicerats i tidskriften European Association for the Study of Diabetes har kvinnor med en typ 1-diabetes 47 procents högre risk att få hjärtsvikt än män med samma sjukdom.

Enligt studien, som har publicerats i tidskriften European Association for the Study of Diabetes har kvinnor med en typ 1-diabetes 47 procents högre risk att få hjärtsvikt än män med samma sjukdom.

Foto: Shutterstock

Kvinnor som har diabetes löper större risk att drabbas av hjärtsvikt än män.

Det här visar en ny studie.

Risken är störst vid typ 1-varianten av sjukdomen.

Både diabetes och hjärtsvikt är ett växande problem i världen, och sambandet mellan dem är dokumenterat. Däremot har man inte vetat om risken att drabbas av hjärtsvikt är den samma för manliga och kvinniga diabetiker förrän nu.

Forskningen som bygger på samlad data från 14 studier, med sammanlagt mer än 12 miljoner deltagare, visar att kvinnors risk att drabbas är högre vid både typ 1- och typ 2-diabetes.

Större risk med diabetes typ 1

Enligt studien, som har publicerats i tidskriften European Association for the Study of Diabetes har kvinnor med en typ 1-diabetes 47 procents högre risk att få hjärtsvikt än män med samma sjukdom. Hos personer med typ 2-diabetes var kvinnornas risk nio procent högre än männens.

Forskarna kunde också utläsa att en förhöjda risken för hjärtsvikt jämfört med friska personer var 5,15 gånger så hög hos kvinnor med diabetes typ 1 och 3,47 gånger hos män.

För diabetes typ 2 var risken något lägre: 1,95 för kvinnorna och 1,74 för männen.

Kvinnor underbehandlas vid diabetes

Varför det ser ut som det gör är forskarna inte säkra på. I artikeln skriver de att kvinnor med diabetes oftare drabbas av kranskärlssjukdom än män. De poängterar också att sambandet kan förstärkas av att ”kvinnor med diabetes underbehandlas”.

Men det krävs mer forskning för att kunna dra några slutsatser om varför det ser ut så här.

”Det här belyser vikten av starkt förebyggande åtgärder och behandling för kvinnor liksom för män”, skriver forskarna i sin slutsats.

LÄS MER: 9 tidiga tecken på diabetes du borde ha koll på 

LÄS MER: 12 tidiga symtom på hjärtsvikt