1 av 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur ska jag ersätta socker när jag bakar?

Min man har fått rådet på vårdcentralen att dra ner på socker, han är i riskzonen för diabetes typ 2. Till att börja med tänkte jag försöka baka med sockerersättning – vad rekommenderar du? Det finns ju Hermesetas, Stevia och en massa annat.

Han vill gärna ha socker i kaffe också. Vi behöver råd!

//Gunnel

Det finns, precis som du skriver, numera många alternativ till socker som marknadsförs som mer ”diabetesvänliga”. Proble­met med bakverk är dock inte bara själva sockret. Vetemjöl och smör, som ofta är basen i många bakverk är också ingredienser som är proble­matiska för den med risk för diabetes.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

I stället för att foku­sera på att hitta andra sötnings­medel skulle jag rekommen­dera att halvera socker­ mängden och försöka hitta ersättningsalternativ till vetemjöl, till exempel full­kornsdinkel. Att hitta kolhy­dratsnåla alternativ till bak­verk som till exempel nötter är bra. Att generellt minska på kolhydratmängden och foku­sera på fiberrika grönsaker och fullkornsprodukter är ofta effektivt för att få kontroll på blodsockret. Det är inte omöj­ligt att din man helt kan undvika diabetes genom att lägga om kosten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!