Högt blodglukos kan bero på olika saker. Stress, mycket sockerrik mat, brist på motion och sjukdom till exempel.
Trötthet är ett vanligt tecken på högt blodsocker.
1 AV 2
Högt blodglukos kan bero på olika saker. Stress, mycket sockerrik mat, brist på motion och sjukdom till exempel.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Trötthet är ett vanligt tecken på högt blodsocker.
Foto: Shutterstock

Högt blodsocker? 6 symtom att hålla koll på

Går du runt med högt blodsocker utan att veta om det?

Här är några symtom på hyperglykemi som är viktiga att ta på allvar.

Cornelia Thomasson

Som diabetiker är det viktigt att hålla koll på sina blodsockernivåer och reglera med insulin, men faktum är att många människor går runt med högt blodsocker utan att vara medvetna om det. Något som kan vara diabetes typ 2 eller ett förstadium till sjukdomen. I längden kan högt blodsocker slita på blodkärl, njurar och andra organ i kroppen.

Högt blodsocker innebär att det finns ett överskott av glukos i blodströmmen. Det kan bero på att man ätit en större mängd snabba kolhydrater (som pasta, godis, frukt eller kakor), mycket stillasittande, stress eller infektioner. Orsakerna kan variera och symtomen kan vara svåra att upptäcka.

Därför listar Hälsoliv några vanliga tecken på att ditt blodsocker har skenat i väg.

1. Du blir väldigt trött

En av de vanligaste följderna av högt blodsocker är trötthet. Efter en stor portion pasta eller snacksande på sötsaker är det många som känner sig dåsiga. 

Det här är dock inte ett symtom som är specifikt för högt blodsocker. Lågt blodsocker kan också göra att man känner sig slö.

2. Du kissar oftare

När man har mycket socker i blodet börjar njurarna jobba för att göra sig av med glukosöverskottet. Det gör att man behöver kissa oftare än vanligt.

Det här ska blodsockret ligga på

Blodsocker mäts i en enhet som heter millimol per liter (mmol/l).

Ett normalt blodsocker hos en frisk person ska ligga på följande:

- 4-7 mmol/l innan måltid.

- Under 10 mmol/l cirka 1½ efter måltid.

- 7-10 mmol/l vid läggdags.

Källa: Netdoktor.se

3. Huvudvärk 

Det är inte ovanligt att förhöjda blodsockernivåer ger problem med huvudvärk. En delförklaring är att det beror på uttorkning eftersom man kissar mer.

Det låter kanske konstigt att synen skulle påverkas av högt blosocker, men många drabbas faktiskt av så kallad dimsyn. Enligt sajten Self beror det här på att socker och lite vatten samlas på ögats lins. Det här ska dock inte förväxlas med de långsiktiga ögonproblem som diabetes kan ge. 

LÄS OCKSÅ: Dina ögon kan avslöja ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom

5. Du är törstigare än vanligt

Högt blodsocker gör att det känns som om strupen aldrig blir återfuktad nog. Uttorkningen är en följd av att man kissar mer. 

6. Förvirring och illamående

Illamående, kräkningar och förvirring är tre sammanhängande symtom som uppkommer om man drabbas av diabetesketoacidos. Andra symtom är acetonluktande andedräkt, magont, rodnad och medvetslöshet. Det här är något som oftast drabbar personer med diabetes typ 1. Det är ett livshotande tillstånd, men många gånger det första ”riktiga” tecknet på att man är sjuk. Det som händer vid diabetesketoacidos är att insulinproduktionen inte fungerar och att levern i stället börjar bryta ner fett för att tillföra kroppens energi, i så stora mängder att det blir giftigt och gör blodet surt.

Tecken på långt gången hyperglykemi

Om man går runt med högt blodsocker under en längre tid kan man få andra symtom, som följande:

Återkommande infektioner, eftersom immunsystemet försämras.

Sämre läkningsprocess vid sår till följd av att blodcirkulationen försämras.

Blödande tandkött, plack och andra problem med munhälsan, på grund av sockret i salivet.

LÄS OCKSÅ: Så tar du makten över ditt blodsocker

Så kommer du till rätta med högt blodsocker

Högt blodsocker är inte ovanligt. Faktorer som övervikt, åldrande och inaktivitet är sådant som ökar risken för problem. Om du misstänker att du har högt blodsocker bör du uppsöka läkare för undersökning. Blodsockernivåer mäts genom blodprov från stick i fingret. För att ställa diabetes diagnos brukar man ta fasteprov vid två olika tillfällen. Diagnos kan också ställas i samband med glukosbelastning.

Om du har högt blodsocker men inte diabetes kan motion vara ett en bra strategi för att hålla blodsockret i schack. Även vid typ 2-diabetes kan man ibland komma långt med kost och motion, men medicinering är nödvändig i många fall. Vid typ 1 krävs insulin, eftersom kroppens produktion har upphört helt.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan diabetes typ 1 och 2.