Metformin är det vanligaste läkemedlet vid behandling av typ 2-diabetes. I svårare fall kan patienten behöva insulin. Men de senaste åren flera nya typer av läkemedel forskats fram.
Metformin är det vanligaste läkemedlet vid behandling av typ 2-diabetes. I svårare fall kan patienten behöva insulin. Men de senaste åren flera nya typer av läkemedel forskats fram. Foto: Shutterstock

Genombrottet: Så bra är nya diabetesmedicinerna

Senaste åren har det kommit en rad mediciner mot typ 2-diabetes som verkar på helt nya och fler sätt än de äldre. Kanske kan vissa även hjälpa vid typ 1-diabetes, men ännu saknas tillräckliga vetenskapliga bevis. 

Trenden går mot läkemedel som att de förutom ger bättre blodsockerkontroll har bonuseffekter som viktnedgång och skyddar hjärtat, kärlen och njurarna, berättar överläkare och professor Peter M Nilsson:

– Det är multieffektläkemedel, skulle man kunna säga.

De nya medicinerna är dyrare - och vilket läkemedel du får kan skilja både mellan regionerna samt olika vårdcentraler eller till och med mellan läkare på samma vårdenhet. 

– Det skapar viss ojämlikhet, säger Diabetesförbundets ordförande Björn Ehlin.

Expressen reder ut fördelar och nackdelar med 15 nya läkemedel.

Utvecklingen av nya mediciner mot typ 2-diabetes har gått i rasande fart sista åren. Många nya läkemedel med annorlunda verkningsmekanismer och effekter har kommit ut på marknaden.

– Det pågår en stor vetenskaplig debatt om vilka av de olika nya diabetesmedicinerna man ska välja till olika slags patienter, säger Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning samt överläkare på den den kliniska internmedicinska forskningsenheten vid Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill