Foto: Marcus Grip

Forskare: Ny upptäckt kan bota diabetes

Forskare har hittat vad som orsakar diabetes. Det ökar hoppet att hitta ett botemedel mot sjukdomen.

Forskare vid Manchester University har upptäckt att hormonet amylin bildar klumpar som hindrar cellerna från att producera insulin.

Forskarna har upptäckt att både diabetes typ 1 och typ 2 drivs av samma underliggande mekanismer, skriver Telegraph.

Resultaten tyder på att båda formerna uppstår när hormonet amylin börjar klumpa ihop omgivande celler och hindrar dem från att producera insulin.

Insulin är viktigt eftersom att det transporterar sockret från blodet till muskler och fettvävnader för att ge energi. För lite insulin gör att glukos når farliga nivåer i blodet och orskar skador på hjärta, njurar, ögon och nerver.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

Kan bana väg för nya läkemedel

Den nya upptäckten kan bana väg för läkemedel som stoppar amylinuppbyggnaden eller som gör att man kan lösa upp de klumpar som redan finns.

Hur många som har diabetes i Sverige är inte helt klart. Det finns inga säkra siffror eftersom att det inte är obligatoriskt att registrera sig i Nationella Diabetesregistret och dels för att det finns många som går med typ 2-diabetes utan att veta om det.

I Socialstyrelsens folkhälsorapport från 2009 uppgav myndigheten att det då fanns cirka 365 000 personer som levde med någon av de olika diabetesformerna i Sverige.

De allra flesta av de drabbade har typ 2-diabetes, som är kopplad till övervikt, dålig kost och stillasittande livsstil.

Viktigt med hälsosam livsstil

Bukspottkörteln producerar både insulin och amylin som vanligtvis arbetar tillsammans för att reglera kroppens reaktion på den mat vi äter.

Men en del av det amylin som produceras kan förvaras i celler runt bukspottskörteln som giftiga klumpar och dessa förstör de celler som producerar insulinet. Det är denna celldöd som leder till diabetes.

Nyligen ansåg forskare att det är detta som orsakar diabetes 2, men nu tror man att det även kan förklara diabetes 1 som uppenbarar sig i barndomen.

Inom 2 år hoppas man kunna ha mediciner som ska testas på båda diabetestyperna.

De kliniska testerna kommer att utföras i England och Skottland.

Lider man av diabetes 2 rekommenderar läkare att man ändrar till en häslosammare livsstil i stället för att vänta på ett piller.

Studien har publicerats i Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biolog.

Vi har fått mejl från flera som vill ha kontakt uppgifter till de forskare som gjort studien.

Garth Cooper vi University of Manchester är den som lett studien.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!