Att drabbas av lågt blodsocker kan vara farligt för personer med diabetes. Men det finns flera varningstecken som hjälper dig se när någon är i behov av hjälp – och vad du bör göra då.
Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet och specialistläkare i endokrinologi och diabetologi.
1 AV 3
Vad är skillnaden på diabetes typ 1 och 2
2 AV 3
Att drabbas av lågt blodsocker kan vara farligt för personer med diabetes. Men det finns flera varningstecken som hjälper dig se när någon är i behov av hjälp – och vad du bör göra då.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet och specialistläkare i endokrinologi och diabetologi.
Foto: Ulf Sirborn / Karolinska Institutet

Det här ska du göra om någon får lågt blodsocker

En diabetiker som drabbas av lågt blodsocker kan behöva hjälp fort.

Men det finns flera varningstecken som hjälper dig se när någon är i behov av hjälp.

– Som anhörig gäller det att få i dem socker till varje pris, säger Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet. 

Här tipsar hon om hur du hjälper någon som fått insulinkänning.

Hannes Lännerholm

Hypoglykemi, eller insulinkänning som det också kallas, är en allvarlig komplikation som kan drabba diabetiker när blodsockret sjunker mycket eller väldigt snabbt.

Tillståndet drabbar oftast personer med diabetes typ 1 men även vissa typ 2-diabetiker som går på viss medicin. Och det kan inträffa om de ätit för lite, en kraftig ansträngning eller av en insulinöverdos.

Även en diabetiker som haft sjukdomen i många år kan ha svårt att känna igen symtomen, vilket kan vara leda till att tillståndet förvärras snabbt – lågt socker kan leda till medvetslöshet och i värsta fall bli livshotande. Det är därför viktigt att familj, vänner och andra personer som är nära personen vet vad de ska göra när en insulinkänning inträffar.

Vilka är symtomen på känning?

En diabetiker som drabbats av en insulinkänning kan uppvisa följande symtom: Svettningar, hungerskänsla, darrningar eller skakningar, en oroskänsla. Personen kan även få svårt att koncentrera sig och lätt bli irriterad och få hjärtklappning, enligt 1177 Vårdguiden.

Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet och specialistläkare i endokrinologi och diabetologi, förklarar att det i vissa fall kan vara svårt för utomstående att upptäcka när en person drabbas av en insulinkänning, och att symtomen skiljer sig i åldrarna.

– En del äldre personer upplever tröttheten som första symtom, så kanske de går och lägger sig i stället för att gå och äta. Man blir omtöcknad med vad man ska göra och man blir även handlingsförlamad, säger hon.

Då gäller det att snabbt få i personerna något sött för att stabilisera tillståndet. Men vissa personer med insulinkänning kan då i stället ryta ifrån när någon försöker hjälpa till.

– De förstår inte situationen och är omtöcknade av det låga sockret i hjärnan, förklarar Kerstin Brismar.

Så gör du om någon får insulinkänning

Kerstin Brismar tipsar om flera saker du kan göra när en person i din närhet drabbas av insulinkänning.

– I bland kan det vara svårt att få dem att dricka. Då kan man ta honung att lägga innanför läpparna, eller få in något som är sött, säger hon.

– Coca-Cola är också jättebra att ha. För att allt som bubblar går in i blodet och upp i hjärnan snabbare. Det är som champagne där blir vi mer snabbt påverkade än ett glas vin, till exempel.

Även Dextrosoltabletter (druvsocker) rekommenderas vid plötslig insulinkänning.

– Då behöver man oftast fem-sex stycken tabletter, säger hon.

Men tack vare glukossensorer kan personer med diabetes varnas innan deras blodsocker går under gränsen, förklarar Kerstin Brismar.

– Nästa alla diabetiker har en glukossensor för att mäta sitt blodsocker. De som ofta har känningar har en varning kopplat till sensorerna så att de kan se nära blodsockret är på väg att sjunka. Det är något som förbättrat situationen otroligt mycket.

Gränsen för lågt blodsocker

Vid en insulinkänning är blodsockervärdet mycket lågt. 

 

Det brukar inträffa när blodsockervärdet blir lägre än 3–4 mmol/l – men värdet kan skilja sig mellan olika personer. Mmol/l står för millimol per liter, vilket är enheten som anger blodsockervärdet.

 

Du bör genast ringa 112 om en person med diabetes blir medvetslös. Du bör också larma om en person med insulinkänning inte kan få upp blodsockervärdet. 

 

Källa: 1177 Vårdguiden