1 av 4: Elisabeth Hjärtmyr ger superbra tips kring amning!
Typ 1-diabetes är en sjukdom som innebär att kroppens egen insulinproduktion stänger ner. Den som drabbas behöver övervaka sina blodsockernivåer och tillföra insulin varje dag.
2 av 4: Typ 1-diabetes är en sjukdom som innebär att kroppens egen insulinproduktion stänger ner. Den som drabbas behöver övervaka sina blodsockernivåer och tillföra insulin varje dag. Foto: Shutterstock
Forskarna fann att barn som ammar minst sex till tolv månader har lägre risk att drabbas av typ 1-diabetes. Samtidigt poängterar studiens försteförfattare att risken att drabbas är låg även om man får modersmjölksersättning.
3 av 4: Forskarna fann att barn som ammar minst sex till tolv månader har lägre risk att drabbas av typ 1-diabetes. Samtidigt poängterar studiens försteförfattare att risken att drabbas är låg även om man får modersmjölksersättning. Foto: Shutterstock
Anna-Maria Lampousi, studiens försteförfattare och doktorand vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.
4 av 4: Anna-Maria Lampousi, studiens försteförfattare och doktorand vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet. Foto: Stefan Zimmerman / Pressbild/Karolinska institutet

Amning kan skydda mot typ 1-diabetes hos barn

Barn i Sverige löper den näst högsta risken i världen att drabbas av typ 1-diabetes.

Går det att förhindra sjukdomens debut? 

Svenska forskare har tittat närmare på sambandet mellan kostvanor och typ 1-diabetes hos barn.

– Vår analys tyder på att det finns anledning att närmare undersöka amningens skyddande effekter, säger Sofia Carlsson, lektor vid Karolinska institutet, i ett uttalande på hemsidan.

Allt fler barn drabbas av typ 1-diabetes. Näst efter Finland är Sverige det land där barn har störst risk att utveckla den obotliga sjukdomen – varje år får runt 800 barn och ungdomar diagnosen.

Det är sedan tidigare känt att både ärftlighet och miljö spelar roll för utvecklingen av typ 1-diabetes. Nu har forskare vid Karolinska institutet gjort en metaanalys av 96 tidigare studier på kopplingen mellan typ 1-diabetes hos barn och kostvanor hos mamma och barn.

Amning och sen introduktion av gluten kan förebygga diabetes hos barn

Forskarna utvärderade 26 faktorer som var förknippade med kosten. Amning, vad mamman ätit under graviditeten, hennes kostvanor i barndomen och vid vilken ålder viss mat introducerats för barnet är exempel på faktorer. 

Det som hade starkast vetenskapligt stöd var de studier som pekade på att sen introduktion av gluten och långvarig amning hängde ihop med lägre risk för typ 1-diabetes. 

Barn som ammades i minst sex till tolv månader hade 61 procents lägre risk att utveckla sjukdomen jämfört med barn som ammats kortare tid. I tidigare studier har amning visat sig ha positiva effekter på både barns immunsystem och tarmflora.

Typ 1-diabetes

Kroppens immunförsvar angriper insulinbildande celler. När insulinproduktionen inte fungerar uppstår ett överskott av socker i blodet – man får högt blodsocker.

 Sjukdomen är delvis ärftlig. 

Typ 1-diabetes går inte att bota utan kräver livslång behandling med insulin.

Sjukdomen debuterar för det mesta när man är barn eller tonåring, men även vuxna kan insjukna.

Varje år insjuknar 750-850 barn i typ 1-diabetes.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Barn som fått smaka mat med gluten efter tre till sex månaders ålder hade en 64 procent lägre risk än de barn som introducerats tidigare. De generella rekommendationerna i Sverige är att introducera bebisar för smakportioner vid fyra till sex månader. 

– Vår metaanalys tyder på att amning och senare introduktion av gluten kan ha en skyddande effekt mot typ 1-diabetes. Samtidigt är det viktigt att påpeka att både genetiska och olika miljömässiga faktorer sannolikt påverkar risken för typ 1-diabetes, och att för den enskilde individen är risken att drabbas fortfarande låg, även om man får modersmjölksersättning eller gluten under de första månaderna i livet, säger Anna-Maria Lampousi, studiens försteförfattare och doktorand vid institutet för miljömedicin.

Mammans kostvanor och D-vitamin

Forskarna fann även att senare introduktion av frukt och komjölk kan ha viss betydelse för risken att drabbas. Komjölk innan två till tre månaders ålder och fruktintroduktion innan 4-6 månader medförde en högre risk. Bevisvärdet är dock inte lika starkt som för gluten och amning och bör enligt forskarna tolkas med försiktighet.

Metaanalysen visade också att det är bra att komma ihåg D-vitamindroppar. Livsmedelsverkets rekommendation är att ge D-vitamin till alla barn under två år. Tillskottet kan ha en skyddande effekt mot typ 1-diabetes.

Något som de inte fann stöd för var att mammans kostvanor under graviditeten skulle påverka barnets risk att utveckla typ 1-diabetes. 

Aktuellt just nu