<p>USA har precis godkänt en apparat som både håller koll på blodsockret och reglerar insulin. En sorts konstgjord bukspottkörtel för personer med diabetes typ 1.<br></p>
1 av 2: <p>USA har precis godkänt en apparat som både håller koll på blodsockret och reglerar insulin. En sorts konstgjord bukspottkörtel för personer med diabetes typ 1.<br></p> Foto: iStock
<p>Apparaten komma finnas att köpa i USA under våren 2017. Hur länge det dröjer innan liknande teknik finns i Sverige är oklart.<br></p>
2 av 2: <p>Apparaten komma finnas att köpa i USA under våren 2017. Hur länge det dröjer innan liknande teknik finns i Sverige är oklart.<br></p> Foto: Medtronic

Diabetes typ 1: Ny behandling godkänd i USA

Diabetes typ 1 går inte att bota.

Men det är behandlingsbart och nu har en ny metod godkänts i USA som kan vara revolutionerande.

En sorts konstgjord bukspottkörtel som analyserar och reglerar blodsocker på egen hand.

– Det skulle kunna vara en enorm hjälp för en hel del typ 1-diabetiker, säger överläkaren och professorn Mikael Rydén till Hälsoliv.

Enkelt uttryckt innebär typ 1-diabetes att bukspottkörteln inte kan producera tillräckligt insulin. Utan detta livsviktiga hormon kan kroppens celler inte längre använda sockret som kommer via födan. Det kan i sin tur leda till livshotande symtom.

Tyvärr är sjukdomen kronisk och går i dag inte att bota, däremot görs hela tiden nya landvinningar som underlättar för personer som är drabbade.

Både insulinpumpar och sensorer som håller koll på blodsockret finns redan. Men nu har amerikanska FDA för första gången godkänt en ny apparat som kombinerar dessa två. En sorts konstgjord bukspottkörtel som är den första i sitt slag, skriver CNN.

– En revolutionerande dag för behandlingen av diabetes. Vi har väntat på det här länge, säger läkaren Robert Courgi till mediejätten.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

Svenska läkaren: "Väldigt intressant"

Apparaten, som är utvecklad av företaget Medtronic, kommer bli tillgänglig på den amerikanska marknaden under våren.

Systemet består av en glukosmätare som fästs mot huden, en insulinpump och en liten kateter som levererar insulin till kroppen. Systemet mäter av patientens värde var femte minut och levererar eller håller tillbaka insulin beroende på kroppens signaler.

Så här funkar apparaten. Foto: Medtronic

Mikael Rydén, överläkare och professor vid på Karolinska Universitetssjukhuset, är positiv till nyheten.

– Vi får komma ihåg att det är ett företag som ligger bakom det här så man får ta det med en nypa salt. Men principen är väldigt intressant, säger han till Hälsoliv.

I nuläget kommer du fortfarande behöva berätta för apparaten när du äter, men Mikael tror att det i framtiden kommer kunna utvecklas helautomatiska system.

– Många tillverkare håller på med det här och det kommer hända mycket under närmsta åren.

LÄS OCKSÅ: Diabetes typ 1 och 2 – det här är skillnaden

"Skulle kunna vara en enorm hjälp"

Hur länge dröjer det innan vi ser det här i Sverige?

– Erfarenhetsmässigt brukar det dröja något år. Samtidigt är Sverige rent tekniskt väldigt intresserade av just pumpar.

Ryden beskriver sensorer som en sorts revolution inom typ 1-fältet. Och att koppla det till en pump skulle därför underlätta vardagslivet för väldigt många.

– En pump är förstås bara en del av lösningen. Man måste fortfarande sköta sig och gå på kontroller. Men det skulle kunna vara en enorm hjälp för en hel del typ 1-diabetiker.

Apparaten är tänkt för patienter från 14 år, men Medtronic har påbörjat studier som rör även yngre barn.

LÄS OCKSÅ: Labradoren räddade flickan – på 8 kilometers avstånd

LÄS OCKSÅ: Diabetes typ 1 - kan ett botemedel vara på gång?

DIABETES TYP 1

Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar där mängden socker/glukos i blodet är förhöjt.

De mest kända är typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Sjukdomarna skiljer sig åt men symtomen liknar varandra.

Typ 1 är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper insulinproducerande celler i bukspottkörteln. Insulinproduktionen minskar och upphör tillslut helt. Sjukdomen kan vara ärftlig och utvecklas ofta tidigt i livet.

Typ 2 innebär att kroppens celler får svårare att ta upp sockret i blodet. Sjukdomen kommer ofta senare i livet. Den kan vara ärftlig men påverkas också av livsstilsval.

 

Källa: Wikipedia, 1177 Vårdguiden, Diabetesförbundet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande