Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin.
Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin. Foto: iStock

Diabetes typ 1 - kan ett botemedel vara på gång?

Diabetes typ 1 har hittills varit en livslång sjukdom.

Men nu kan ett botemedel vara på gång.

Amerikanska forskare har nämligen gjort nya framgångsrika försök – på möss.

Till skillnad från diabetes typ 2 är diabetes typ 1 en ärftlig sjukdom, som vanligen utvecklas redan i barnåldern eller tonåren. I Sverige lever cirka 50 000 människor med tillståndet, som bland annat yttrar sig genom trötthet, onormal törst och viktnedgång.

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin, vilket har till följd att man får för mycket socker i blodet. Sjukdomen har hittills ansetts obotlig, men med hjälp av tillförsel av insulinhormon, som hjälper cellerna att ta upp sockret i blodet, kan patienter fungera normalt hela livet.

Diabetes typ 1 - "Hoppas att den i slutändan resulterar i ett nytt botemedel"

Men nu kan ett botemedel äntligen vara på väg. Harvardprofessorn Doug Melton, som arbetat länge för att upptäcka en kur, har nämligen nått nya framgångar i sina studier. Tillsammans med experter från andra institutioner och sjukhus i USA har han i möss lyckats tranplantera celler som omedelbart börjat tillverka insulin. Man har även funnit ett sätt att stoppa kroppens immunförsvar från att göra cellerna obrukbara, rapporterar nyhetssajten Mail Online.

Nu återstår att upprepa försöket på människor. Med förhoppningen att nå samma resultat som på mössen, hos vilka man lyckades stanna upp sjukdomstillståndet i sex månader.

– Vi är exalterade över upptäckten och hoppas att den i slutändan resulterar i ett nytt botemedel mot diabetes typ 1, säger Julia Greenstein vid den amerikanska organisationen Juvenile Diabetes Research Foundation.

LÄS OCKSÅ: Diabetes och diabetes 1 och 2

LÄS OCKSÅ: Barndiabetes - nu är forskare nära lösning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!