Så blir du stark efter demensdiagnosen
Det finns massor du kan göra för att bibehålla och stärka olika förmågor – även om du har demens.
Och när du ökar flåset, muskelstyrkan och balansen får du bättre blodflöde i hjärnan, blir piggare och mer självständig och minskar risken att falla.
– Jag känner att jag hittat tillbaka till livet igen nu när jag fått veta hur jag ska röra mig och vilka övningar jag ska göra. Jag vill och orkar mycket mer, säger pensionerade ingenjören Roman Szydlowski, 77, som lever med demens och har deltagit i en forskningsstudie där man får träna på ett speciellt sätt.
Personlige tränaren Martin Ek tipsar om övningar – och fysioterapeuten och forskaren Elisabeth Rydwik förklarar vad som händer i kroppen och hjärnan.
– Om äldre tappar muskelstyrka får det mycket större konsekvenser än när yngre gör det, säger hon.
Roman Szydlowski drar i gång ”Träna med Sofia” på SVT Play i vardagsrummet hemma i parhuset i Sätra i södra Stockholm. Han följer uppmärksamt PT:n Sofia Åhmans instruktioner om hur armarna ska pendla, ”upp, vinkla, tillbaks”, medan han värmer upp. Några minuter senare är han djupt koncentrerad i att framåtböjd med händerna mot en stol sparka bakåt och åt sidan.
– Snyggt, Roman! peppar hustrun Alina Szydlowski, 68, när hon kikar in på väg tillbaka till köket där hon förbereder dagens lunch: bläckfisk och grönsaker.
Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.Logga in
Expressen Premium - Digital prenumeration
Hälsoliv är nu en del av
Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.
- Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
- Därefter är priset 89 kr/mån
- Digital tillsvidareprenumeration
- Ingen bindningstid – säg upp online när du vill
Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.