Professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius menar att den nya metoden mot demens är ett genombrott.
Professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius menar att den nya metoden mot demens är ett genombrott. Foto: Bruno Ehrs / Tukan Förlag

Professorernas 5 råd som minskar risken för demens

Redan vid 40 börjar din hjärna att krympa. Kanske börjar också minnet svikta, eller så äter stressen upp din koncentrationsförmåga. 

Samtidigt: Nu har du chansen att bestämma hur bra din hjärna ska fungera om ett par decennier.

Professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius beskriver nya fingermetoden som ett genombrott i kampen mot demenssjukdom.

Läs här om hur du kommer i gång – redan i dag!

Annika Ortmark Lind

Hjärnan är värd det lilla extra. För går det snett nu är den, till skillnad från ett trasigt knä eller ett trassligt hjärta, inte lika lätt att fixa. Å andra sidan, lägger du ner extra omsorg i medelåldern, kommer du att kunna tänka klarare tankar om ett par decennier. Du ökar dina chanser att hålla minnesproblem och demens stången.

Till vår hjälp för denna hälsoinvestering har vi nya boken ”Hjärnhälsa på dina fem fingrar, förebygg och minska risken för alzheimer och minnesproblem” av professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius. Här finns den senaste forskningen och de mest aktuella studierna om vår hjärnhälsa. Avgörande för detta förebyggande arbete är inte en, utan fem livsstilsförändringar som tillsammans stärker din hjärna. Dessa innefattar allt från mat och fysisk aktivitet till återhämtning, vänner och koll på hjärta och kärl.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill