Pappan vill leva på som vanligt trots hans frus alheimer, och vill inte lyssna på barnen. Wilhelmina Hoffman ger sina bästa råd.
Pappan vill leva på som vanligt trots hans frus alheimer, och vill inte lyssna på barnen. Wilhelmina Hoffman ger sina bästa råd. Foto: Shutterstock

”Pappa tar inte till sig råd om mammas demens”

Paret är i 75-årsåldern, kvinnan har nyligen fått diagnosen alzheimer. Mannen drar ett allt större lass, men vill inte ta till sig råden och informationen som de vuxna barnen försöker ge.

”Hur mycket ska vi lägga oss i, vi vill ju bara göra deras liv drägligare”, undrar ett av barnen, som skrivit till Wilhelmina Hoffman och bett om råd.

Här kan du läsa hennes svar. 

Wilhelmina Hoffman

Fråga: Hej Wilhelmina, min mamma, 75, fick för ungefär ett år sedan en alzheimerdiagnos. Hon är än så länge rätt ”normal” och klarar sig bra, kör bil, pysslar i hemmet, men har nästan inget korttidsminne. Hon och pappa lever i ett stort hus (som blir alltmer ostädat). Vardagen fungerar hyfsat men det sliter på pappa som får ta hand om allt, och dessutom tvingas se sin livskamrat långsamt förändras till en annan person. 

Vi barn har kommit med mängder av tips vad gäller kost, alkohol och levnadsvanor som kanske kunde göra livet lite drägligare för dem. Vi har också tipsat om föreläsningar för anhöriga som skulle vara ett utmärkt tillfälle för pappa att lära sig mer, få stöd och se andra i samma situation. Men han vägrar ta till sig något av det vi säger. Han vill inte ändra något. Ändå klagar han ibland på hur jobbigt och sorgligt livet har blivit. Hur ska vi barn handskas med detta? Är det lönt att ligga på och försöka få pappa att ta tag i verkligheten? Eller ska man tänka att det är deras liv, och att de ska få fatta sina egna beslut?

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill