Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Allt fler unga får diagnosen adhd i dag. Nu har en ny svensk KI-studie hittat en koppling mellan diagnosen och demens.Allt fler unga får diagnosen adhd i dag. Nu har en ny svensk KI-studie hittat en koppling mellan diagnosen och demens.Allt fler unga får diagnosen adhd i dag. Nu har en ny svensk KI-studie hittat en koppling mellan diagnosen och demens.
”Fynden tyder på att det finns en ärftlig och/eller miljömässig koppling mellan adhd och demens”, säger forskaren Le Zhang.”Fynden tyder på att det finns en ärftlig och/eller miljömässig koppling mellan adhd och demens”, säger forskaren Le Zhang.”Fynden tyder på att det finns en ärftlig och/eller miljömässig koppling mellan adhd och demens”, säger forskaren Le Zhang.
1 AV 2
Allt fler unga får diagnosen adhd i dag. Nu har en ny svensk KI-studie hittat en koppling mellan diagnosen och demens.
Foto: Oksana Bratanova / Oksana Bratanova
2 AV 2
”Fynden tyder på att det finns en ärftlig och/eller miljömässig koppling mellan adhd och demens”, säger forskaren Le Zhang.
Foto: SHUTTERSTOCK

Forskarnas fynd: Koppling mellan adhd och demens

Premium Föräldrar och mor- och farföräldrar till barn med adhd har högre risk för demens.

Det visar en stor, ny studie vid Karolinska institutet.

Mer än två miljoner unga och deras nära anhöriga har undersökts för att hitta kopplingar över generationer.

– Vi hoppas att våra resultat ska kunna leda till fortsatt forskning om hur man bättre upptäcker, förebygger och behandlar adhd och demenssjukdom, säger KI-forskaren Le Zhang.

Kopplingen mellan adhd och demenssjukdom kan ha att göra med att bägge tillstånden innebär obalanser i hjärnan.

– Men det är inte det samma som att vi har kunnat bevisa att adhd leder till eller beror på samma sak som demenssjukdom. Fynden tyder på att det finns en ärftlig och/eller miljömässig koppling mellan adhd och demens, förklarar Le Zhang, doktorand i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.