Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Daniel Kaesler

De nio bästa sätten för att lindra din tinnitus

Har du ett ständigt brus, sus eller pipande tjut i öronen är du inte ensam. Men det finns sätt att minska oljudet. Här är behandlingarna som kan lindra din tinnitus

Så lindrar du och förebygger tinnitus

• Undvik om möjligt plötsliga, höga ljud.

• Använd öronproppar vid konserter.

• Kolla upp och behandla blodtrycket om det ligger för högt.

• Sätt på bakgrundsmusik när du är hemma så att örat får jobba lite.

• Sträva efter rutiner som skapar balans i livet.

• Motionera regelbundet.

• Låt inte tinnitus styra ditt liv, utan lev på som vanligt.

• Ljudsätter du ditt liv hör du mindre av öronsuset.

Mindre sus i framtiden

Experiment på möss tyder på att en viss epilepsimedicin i samband med höga ljudnivåer förebygger tinnitus, så i framtiden kanske vi tar ett piller i stället för öronproppar när vi går på rockkonsert. En annan studie på möss ger förhoppningar om att HSP70, ett protein som utsöndras av hjärnans gliaceller och skyddar celler från värme, ska kunna förhindra att cancerpatienter får tinnitus som biverkning av cellgiftsbehandling.

Appar till din tinnitus

Ta mobilen till hjälp. "Tinnitushjälp" är en svensk app som ger råd, stöd och guidade meditationer. "Relax Noise 3 - Tinnitus Mask" är en renodlad ljudapp som spelar upp brus som maskerar öronsuset.

Så många som 10-15 procent har tinnitus. Tre procent har ett så obehagligt ljud och tänker så mycket på sina besvär att de lider svårt.

– Men alla som har tinnitus och läser om det riskerar att tänka ännu mer på det. Det är en liten risk man bör vara medveten om, varnar Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet, och verksam vid Hörselkliniken i Linköping.

LÄS OCKSÅ: Lyssna: Så här kan tinnitus låta för den som är drabbad

Vanligt med bullerskador

Tinnitus är ett symptom och inte en sjukdom i sig. Att man hör ljud som inte finns kan ha flera orsaker. De vanligaste är bullerskada eller åldersrelaterad hörselnedsättning – äldre är betydligt mer drabbade än yngre. Men snart finns risken att vi får se fler datorspelande unga med tinnitus.

– Särskilt krigsspel där det skjuts och exploderas är vi forskare lite nervösa för, det är impulsljud. Kontrollera gärna att ditt barn inte har för hög volym i lurarna, säger Gerhard Andersson.

Får man tinnitus ska man alltid först kolla upp sin hörsel. Men även depression, whiplashskada, sköldkörtelproblem, bettfel, borrelia, högt blodtryck, vätskedrivande medicin eller cellgiftsbehandling kan orsaka tinnitus indirekt, genom att förvärra en tidigare knappt hörbar tinnitus.

Värktabletter kan ge tinnitus

Har man både huvudvärk och tinnitus bör man fundera på vad som är hönan och ägget. Överdosering av värktabletter som Treo och Magnecyl kan nämligen ge tinnitus som biverkning, men försvinner när läkemedlet går ur blodet.

Än så länge finns ingen medicin mot tinnitus, det man kan göra är att behandla de fysiska smärttillstånden i kroppen och lindra de psykiska besvären. Ofta finns nämligen klara kopplingar mellan öronsusets svårighetsgrad och livssituationen i stort.

– Ju sämre man mår, desto sämre mår man också i sin tinnitus. Och omvänt – allt som är bra för kropp och själ är bra mot tinnitus!

"Tillfällig svacka"

Professorns råd efter att ha forskat i tjugo år på tinnitus är att det hjälper att fokusera på det som fungerar i stället för det som är eländigt, och att ett visst mått av acceptans är nödvändigt. Klarar man det inte själv bör man söka hjälp.

– Tänk på tinnitus som en tillfällig svacka i livet, det blir bättre sedan. För så är det för de allra flesta, efter ett tag märker man inte så mycket av ljudet och kan leva ett bra liv igen.

Så lindrar du tinnitus på bästa sätt:

1. Behandla rygg och axlar

Smärtor i rygg, axlar eller nacke  kan ge och förvärra tinnitus. Om en osteopat, kiropraktor eller naprapat  korrigerar obalansen i muskler, skelett och leder så att smärtan  minskar, kan även missljuden avta.

2. KBT

Kognitiv  beteendeterapi kan lindra tinnitusbesvär som hänger ihop med oro,  nedstämdhet och frustration, genom att patienten hittar strategier för  att hantera sin situation. Kräver en vilja att reflektera och jobba  aktivt med sig själv. Du kan också välja internetbaserad KBT, en  kostnadseffektiv behandling för personer som bor i glesbygd eller har  arbetstider som gör det svårt att komma ifrån på dagtid. Studier har  visat att det ger lika god lindring som KBT med terapeut.

3. ACT

Uttalas  som det engelska ordet för agera, och står för acceptance and  commitment therapy. Understryker vikten av att acceptera det man inte  kan påverka och fokusera på det man genom handling kan förändra.

4. Mindfulness

En  buddhistiskt inspirerad meditationsmetod som fokuserar på att öva upp  förmågan till medveten närvaro och acceptans av det som är.

5. Hörapparat

Beroende  på graden av hörs-elskada kan en hörapparat eller ett snäckimplantat  lindra eftersom man då bättre hör omgivningsljud som kan maskera  öronsuset.

6.TRT

Tinnitus retraining therapy är  ett drygt årslångt program för riktigt svåra fall av tinnitus. Består av  rådgivning hos audionom i kombination med en ljudstimulator som fästs  vid örat och flera timmar varje dag skapar omgivningsljud som  neutraliserar tinnitusljudet.

7. Antidepressiv medicin

Tinnitus  kopplad till en klinisk depression känns ofta mindre besvärande om  depressionen behandlas med antidepressiva läkemedel, så kallade  SSRI-preparat.

8. Bettkorrigering

Om tinnitus  sätts i samband med tandgnissel eller snedställt bett kan tandläkare  eller bettspecialist mildra besvären med bettskena eller  bett-korrigering.

9. Stresshantering

Långvarig  stress är starkt kopplat till tinnitus. Den som är ofrivilligt  arbetslös, orolig för omstruktureringar på jobbet eller känner sig  utbränd har en mer än fördubblad risk att drabbas. Att lära sig hantera  sin stress kan lindra tinnitusen.

Källa: Karolinska institutet och Stressforsknings-institutet vid Stockholms universitet.