Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Därför ska du inte gå barfota – även när du jobbar hemma

Går du också omkring barfota hemma just nu? Då är du sannolikt inte ensam. Hemmajobb i coronavirusets tidevarv innebär helt andra klädpreferenser.

Men om du vill ta hand om fötterna och i förlängningen kroppen, bör du tänka om.

Hemmajobb innebär en något mer avslappnad relation till kläder. Många väljer bort skjortan för mjukisdressen och några skor är det inte tala om.

Det finns emellertid många fördelar med att bära skor eller tofflor även när du är innanför hemmets trygga väggar – särskilt om du har någon form av fotproblematik sedan tidigare.

Om vi bortser för eventuella svampinfektioner, som framför allt riskerar att uppstå i publika platser, kan både dina fötter och resten av kroppen ta skada.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna

Kan leda till fotproblem

Fotvårdsspecialisten Miguel Cunha varnar för att barfotagång kan leda till en rad fotbesvär.

– Att gå barfota på hårda ytor gör att foten kollapsar, vilket kan leda till stor stress för både foten och resten av kroppen, säger han till amerikanska Metro.

Hälsporre är ett exempel på fotbesvär som kan uppstå när senytorna under fotsulan felbelastas under längre tid. Gå & löpkliniken rekommenderar att personer som lider av hälsporre ska undvika att skippa skorna även när de går inomhus.

Felbelastningen kan också drabba andra delar av kroppen, som leder, höfter och rygg.

LÄS OCKSÅ: Små förändringar som förbättrar din hållning och förebygger ryggont

Satsa på stödjande skor

Man kan förstås tänka att allt är bättre än inget, men flipflops är sällan att rekommendera som innesko. Satsa i stället på något som ger bra stöd till ditt fotvalv.

– En stödjande sko absorberar inte bara chocken och skyddar fötterna när de träffar marken, de håller också foten i mer gynnsam position, säger fotvårdsspecialisterna Rock CJay Positano och Rock G Positano till sajten Popsugar.