Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför känns din förkylning värre när du är ensam

Känner du dig ensam? Då är risken för att drabbas av en svår förkylning högre.

Det visar en ny studie som tittat på kopplingen mellan sociala nätverk och sjukdom.

När man lever i en parrelation är det kanske nära till hands att överdriva sina förkylningssymtom för att få lite extra kärlek.

Men enligt en ny studie, publicerad i tidskriften Health Psychology, är ensamhet mer avgörande när det kommer till svåra symtom, skriver Time.com.

Forskarna började med att fråga hur ensamma de 213 deltagarna kände sig och utvärderade storleken på deras sociala nätverk.

Deltagarna fick därefter näsdroppar med ett förkylningsvirus och sattes sedan i karantän i fem dagar. Personer som kände sig mer ensamma rapporterade också svårare förkylningssymtom.

LÄS OCKSÅ: Malin Berghagen: ”Singel innebär inte att man är ensam” 

"Kvittar hur många som ingår i ditt sociala nätverk"

Resultatet blev detsamma oavsett storlek på socialt nätverk, vilket antyder att du inte behöver vara fysiskt isolerad för att känna dig ensam.

– Det kvittar hur många personer som ingår i ditt sociala nätverk. Om de inte känns som meningsfulla relationer så gör det ingen skillnad, säger studieförfattaren Angie LeRoy till sajten.

Ensamhet har tidigare pekats ut som en potentiell hälsofara. Enligt Time ökar risken för att dö i förtid med 26 procent för personer som känner sig ensamma.