Därför känner du dig alltid sjukare på natten

Mår du bra under dagen för att sedan känna dig supersjuk om natten? Det finns en förklaring.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Mår du bra under dagen för att sedan känna dig supersjuk om natten? Det finns en förklaring.

Det har att göra med din dygnsrytm och ditt immunförsvar.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Det har att göra med din dygnsrytm och ditt immunförsvar.

Oavsett om du kämpar mot en förkylning, influensan eller magsjuka har du säkert noterat att du ofta mår sämre nattetid och en sväng på morgonen.

Det är inte en slump. Här förklarar experten varför.

Andra har också läst

Din interna klocka, eller dygnsrytmen, reglerar inte bara din sömn – den håller också koll på immunsystem. Och forskning pekar mot att detta ligger bakom fenomenet.

När immunsystemet är aktivt frigörs nämligen en bataljon med kemikalier vars uppdrag är att bekämpa eventuella inkräktare. Detta leder i sin tur till inflammationer i de drabbade delarna av kroppen.

Tanken bakom mekanismen är att rensa bort mikroorganismerna som gör dig sjuk, men leder också till många av symtomen – som feber eller en ond hals. Hur aktivt immunsystemet är varierar och är kopplat till just dygnsrytmen.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning 

HÅLL DIG FRISK! Naturliga ekologiska juicer på bag-in-box just nu bara 199 kronor – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Vi mår ofta bättre på eftermiddagen

– Vilket betyder att du kommer uppleva symtomen som värst när ditt immunförsvar är som mest aktivt, vilket oftast är under natten när du sover, säger forskaren Michael Smolensky till sajten Time.

Immunförsvarets höga aktivitet kan dessutom spilla över på morgontimmarna, vilket gör att du mår sämre även då. Enligt Smolenskys forskning brukar immunförsvaret chilla desto mer under eftermiddagen och tidigt på kvällen, varför du också mår lite bättre innan symtomen återvänder med full kraft under natten.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Andra faktorer som kan förvärra symtomen på kvällen

När du ligger framför tv:n och är distraherad kan symtomen känns mindre påtagliga än om du ligger i sängen ensam med dina tankar. Den där onda halsen eller huvudvärken känns plötsligt mycket mer aggressiv än tidigare.

Du kan känna dig mer täppt när du ligger ner. Under dagen när du är uppe och rör på dig och slemmet rinner neråt i stället för att fastna och ackumuleras längst bak i halsen. För att motverka detta kan du försöka höja ditt huvud något med några extra kuddar. Drick mycket vatten under dagen för att slemmet ska bli så tunt som möjligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här