Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Din tungas utseende kan avslöja mycket om din övergripande hälsa.Din tungas utseende kan avslöja mycket om din övergripande hälsa.Din tungas utseende kan avslöja mycket om din övergripande hälsa.
Vita och svarta beläggningar, ovanligt len yta och storlek kan vara tecken på att något inte står rätt till.Vita och svarta beläggningar, ovanligt len yta och storlek kan vara tecken på att något inte står rätt till.Vita och svarta beläggningar, ovanligt len yta och storlek kan vara tecken på att något inte står rätt till.
1 AV 2
Din tungas utseende kan avslöja mycket om din övergripande hälsa.
Foto: iStock
2 AV 2
Vita och svarta beläggningar, ovanligt len yta och storlek kan vara tecken på att något inte står rätt till.
Foto: Picasa 2.7

Därför kan din tunga avslöja hur du mår

Blåsor, svamp, märkliga beläggningar eller ovanligt len - din tungas utseende kan säga mycket om din hälsa.

Så håll koll nästa gång du borsta tänderna framför badrumsspegeln, det är nämligen inte bara tänderna som behöver lite extra kärlek.

Att borsta tänderna är inte bara nödvändigt för att slippa hemskheter som karies och plack. Även diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer kan förebyggas genom ett gott tandhygien.

Tyvärr blir det lätt så att vi BARA fokuserar på tänderna och helt glömmer bort hur vår tunga mår - trots att den kan säga mycket om vår övergripande hälsa!

Med inspiration från Women's Health Magazine har Hälsoliv lyft fram 6 symtom som du bör hålla utkik efter nästa gång du räcker ut tungan.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

1. Svart missfärgning - svamp på tungan?

Om tungan är svart så krävs en akut förbättring av ditt munhygien. Det ser nästan ut som om hår börjat växa på din tunga eftersom sekret samlats på ytan och blivit svart. Enligt läkaren kan det kan också vara tecken på en svamp i munnen. Vanligtvis går svamp att behandla med antisvampmedicin som finns i flytande eller pillerform.

2. Återkommande blåsor och sår

Läkarna är inte helt överens om varför detta händer. Men blåsor och sår är vanliga när du är stressad, har ätit het mat eller kämpar med en förkylning eller influensa. Det är helt enkelt ett tecken på att ditt immunsystem arbetar på övertid.

Längre bak på tungan finns dessutom smaklökar som är större än de längst fram. I vissa fall kan dessa bli inflammerade.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

3. Vit beläggning på tungan

Börja med att borsta noggrant morgon och kväll i en vecka eller två, har du tur handlar det om dåligt munhygien. Det kan också vara tecken på en svampinfektion vilket du exempelvis löper risk att få om du har diabetes, äter antibiotika eller genomgår kemoterapi.

4. En för stor tunga

Om tungan känns svullen eller ser ovanligt stor ut kan det vara tecken på något som kallas hypotyreos vilket betyder att din sköldkörtel producerar för lite hormon. Detta sänker i sin tur din förbränning och din energi. Hela kroppen går helt enkelt på lågvarv.

5. Len och blek yta

Tanken är att din tunga ska vara lite skrovlig, så om den är helt len kan det vara tecken på att något är fel. Bland annat kan det handla om brist på den livsviktiga vitaminen B12 eller järn. B12 är vanligt förekommande i animaliska livsmedel som kött, fisk och ägg vilket betyder att vegetarianer och veganer lätt kan få brist utan tillskott.

6. Mönstrat eller randigt utseende

Skulle kunna tyda på en autoimmun sjukdom som heter Oral lichen planus, som innebär att immunsystemet attackerar cellerna i munslemhinnan.

Drabbar oftast medelålders kvinnor, och behandlas sällan om du inte upplever smärta. Men det kan vara värt att hålla koll på, eftersom sjukdomen kan öka risken att utveckla muncancer.