Blir din hosta också värre framåt läggdags?
1 av 2: Blir din hosta också värre framåt läggdags? Foto: Shutterstock
När du står eller sitter upp så flyttas slemmet runt i kroppen. När du lägger dig koncentreras det ofta till en och samma plats, gärna i halsen – vilket i sin tur kan trigga en hostattack.
2 av 2: När du står eller sitter upp så flyttas slemmet runt i kroppen. När du lägger dig koncentreras det ofta till en och samma plats, gärna i halsen – vilket i sin tur kan trigga en hostattack. Foto: Shutterstock

Därför hostar du alltid mer på natten

Du kände dig bättre under dagen – men så fort det vankas läggdags kommer hostan tillbaka som ett brev på posten.

Känner du igen dig?

Här är förklaringen.

Få saker är så störiga som en förkylningshosta som vägrar ge sig.

Särskilt när den försvinner under dagen för att sedan återvända med full kraft när du försöker sova.

Det finns emellertid en helt naturlig förklaring till att den beter sig så, hostan är alltså inte en medvetet ond kraft som enbart är ute efter att sabba din sömn.

LÄS OCKSÅ: Ont i halsen? 6 bra huskurer för att lindra halsont

Flera möjliga förklaringar

Den vanligaste förklaringen är helt enkelt att när du står eller sitter upp så flyttas slemmet runt i kroppen. När du lägger dig koncentreras det ofta till en och samma plats, gärna i halsen – vilket i sin tur kan trigga en hostattack.

Har du täppta bihålor kan det också leda till nattliga hostanfall eftersom slemmet rinner ner genom nästan och ut i halsen.

Om du lider av astma kan det också vara en möjlig förklaring. Då kan du också känna dig andfådd och drabbas av en väsande andning.

Torr vinterluft är även det en eventuell bov som kan förvärra natthosta.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

Så slipper du natthosta

Beroende på vad som orsakar hostan finns det lite olika saker du kan göra för att möta problemet.

Om slem ställer till det är en ökad vätsketillförsel att föredra. Drick mer vatten under dagen för att tunna ut slemmet. 

Ett hett bad eller en varm dusch strax innan läggdags kan också öppna upp dina luftvägar. Det finns också gott om receptfri hostmedicin som kan lindra symtom även om det inte botar grundproblemet.

Har du problem med bihålorna kan du testa en saltvattenspray som du antingen gör själv eller som du köper på ett apotek.

För att inte lämna något åt slumpen: Se över din sovmiljö. En luftfuktare kan exempelvis motverka torr luft (den billigare varianten är att glänta på fönstret och släppa in frisk luft). Bulla upp med ett gäng kuddar för en annorlunda sovställning och se till att ha rena lakan – fria från damm och  kvalster.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!