Tillhör du skalan som ALLTID blir förkyld…
…eller de som visslar sig igenom livet utan att någonsin bli sjuk?
1 AV 3
Rinit som det kallas i vården, kan vara både täppt näsa och rinnsnuva
2 AV 3
Tillhör du skalan som ALLTID blir förkyld…
Foto: Shutterstock
3 AV 3
…eller de som visslar sig igenom livet utan att någonsin bli sjuk?
Foto: Shutterstock

Därför blir vissa förkylda ofta och andra aldrig

Vi har alla en vän som påstår att de aldrig blir förkylda. Du har säkert också den där polaren som tycks bli sjuk bara av att gå utanför dörren.

Men varför? Varför tycks vissa bli förkylda oftare än andra?

Hälsoliv pratade med infektionsläkaren och professorn Lars Lindqvist för att få svar.

Enligt The Guardian drabbas vi i genomsnitt av 200 förkylningar under vår livstid.

Men om du frågar runt på exempelvis kontoret kommer du snabbt märka att vissa blir oftare sjuka än andra. Det finns till och med en kategori människor som hävdar att de ALDRIG blir sjuka.

Den stora frågan: Vad är deras hemlighet?

Hälsoliv frågade Lars Lindqvist, professor och överläkare på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Enligt honom är det enkla svaret att personer som rör sig bland andra som är förkylda också har högre risk för att bli smittad. Barn har exempelvis sämre immunitet och föräldrar ligger därför i farozonen.

Men det är långt ifrån hela sanningen.

Vissa är mer känsliga än andra

– Sedan kan det finnas individuella egenskaper, så är det ju med oss människor. Vissa är mer mottagliga än andra. Det betyder inte att man är defekt. Det kan helt enkelt vara så att man är mer känslig än andra mot vissa infektioner, säger Lindqvist.

Det här händer i kroppen när du blir förkyld

Förkylningsvirus finns i hundratals olika varianter. Det vanligaste kallas Rhinovirus.

När du blir förkyld svullnar slemhinnorna i näsan och svalget och ger ifrån sig mer slem än vanligt. Detta drabbar de övre luftvägarna - näsan med bihålorna, mellanöronen, munhålan, svalget och luftstrupen.

En förkylning kan leda till en rad olika symtom. såsom snuvighet, täppt näsa, halsont, hosta och huvudvärk. Ibland även feber även om det är vanligare hos barn.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Det kan handla om gener, att dina slemhinnor är mer lättirriterade eller att du helt enkelt upplever symtomen värre, exempelvis för att du lider av allergi eller astma.

– Förkylningsviruset är väldigt effektivt på att smitta och når oss antingen via luften eller kontaktytor. Som när du hostar i handen och sedan tar på något i tunnelbanan som någon annan sedan vidrör.

Lars Lindqvist är professor och överläkare på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Finns det något magiskt sätt att boosta sitt immunförsvar för att slippa bli förkyld? Nedan svarar Lars Lindqvist på några vanliga påståenden.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning 

Påstående 1: Motion minskar antalet förkylningar

– Nej inte enligt mitt sätt att se på det. Är man vältränad eller fysiskt välmående så kanske man blir mindre påverkad, men man kan inte försvara sig bättre mot ett förkylningsvirus. Jag tror man blir lika lätt smittad, men kan möjligen stå ut med det bättre.

Påstående 2: Personer som sover bättre blir mindre förkylda

– Nej, det finns inga studier som visar något sådant. Det är samma sak här. De som sover dåligt eller mår dåligt i övrigt, mår naturligtvis sämre även när de får en ganska banal infektion. Men det har inget med smittan att göra.

Påstående 3: Stress bjuder in förkylningar

– Det finns vissa sjukdomar som aktiveras vid stress. Som psykiska sjukdomar, magkatarr och liknande. Men när det gäller att bli oftare förkyld finns inga bra belägg vetenskapligt. Om man håller sig inom någorlunda normalvarianter av stress.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? 8 "huskurer" som faktiskt fungerar 

Påstående 4: C-vitamin hjälper vid förkylning

– Jag tror inte det är skadligt men inte heller att det är tillräckligt bra vederlagt. Däremot kan kroppen påverkas vid brist på olika vitaminer. Men om vi pratar om personer som har normala nivåer och tar extra så finns inga tydliga bevis.

LÄS OCKSÅ: Alltid sjuk? 6 kryddor du borde äta mer av

Återkommande förkylningar? Svårt att göra något åt

Vilka är då de här supermänniskorna som "aldrig" blir sjuka?

Enligt läkaren Natalie Riddell finns varken bevis eller forskning som styrker att dessa personer ens existerar.

– Det är i princip hörsägen och självrapportering, säger hon till The Guardian.

Våra immunsystem är nämligen extremt individuella. Vissa av oss kan vara bättre rustade för en viss typ av infektioner, men förkylningsvirus finns samtidigt i hundratals varianter.

Lars Lindqvist är inne på samma spår. Han medger att det fortfarande finns mycket vi inte vet om den ökända förkylningen eller varför vissa drabbas hårdare och oftare.

– Men jag tror mer på att smittas gör vi, men att vi kanske upplever det olika. Jag tror inte att man kan undvika det, säger han.

Vilket är ditt bästa tips för att undvika att bli förkyld?

– Om jag bara visste det…det är nog tyvärr ganska svårt. Om någon är sjuk ska du undvika att pussa den personen. Problemet är bara att det smittar väldigt tidigt, innan man fått uttalade symtom. Det är klart att du kan minska risken en aning genom att tvätta händerna ofta, men jag har inget riktigt bra svar på frågan, säger Lars Lindqvist.