Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du problem med dålig andedräkt? Det kan handla om bristande munhygien, men kan också vara ett symtom på en dold sjukdom i munnen, som kan få ganska allvarliga följder.
Har du problem med dålig andedräkt? Det kan handla om bristande munhygien, men kan också vara ett symtom på en dold sjukdom i munnen, som kan få ganska allvarliga följder.
Har du problem med dålig andedräkt? Det kan handla om bristande munhygien, men kan också vara ett symtom på en dold sjukdom i munnen, som kan få ganska allvarliga följder.
Har du problem med dålig andedräkt? Det kan handla om bristande munhygien, men kan också vara ett symtom på en dold sjukdom i munnen, som kan få ganska allvarliga följder. Foto: Shutterstock

Dålig andedräkt kan vara tecken på dold sjukdom

Har du problem med dålig andedräkt?

Det kan handla om bristande munhygien, men kan också vara ett symtom på en dold sjukdom i munnen, som kan få ganska allvarliga följder.

– Känner man att andedräkten försämras så tycker jag att man ska söka för det. Det kan finnas olika orsaker, säger Inger Wårdh, tandläkare och docent i äldretandvård vid Karolinska institutet, KI. 

Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan. Det finns också ett antal sjukdomar – diabetes, njursvikt och skrumplever – som kan ge förändrad andedräkt till följd av att man andas ut ämnen som utsöndras via lungorna. 

Även tumörsjukdomar, sjukdomar i luftvägar och lungor – bihåleinflammation, luftrörskatarr, astma och lungemfysem – kan göra att andedräkten förändras, enligt 1177 Vårdguiden

Men dålig andedräkt kan också vara ett tecken på bakterier i tandfästet, som kan leda till tandlossning, eller en förändrad munmiljö som ger ökad risk för karies. Om det inte upptäcks i tid kan det få allvarliga konsekvenser. 

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial.  

Dålig andedräkt kan skapa social distansering

– Många är oroliga för att luka illa ur munnen, vilket kan skapa lite social distansering. Samtidigt är det väldigt få som primärt söker hjälp hos oss tandläkare för dålig andedräkt. Anledningen är nog att man tycker att det är lite skämmigt, säger Inger Wårdh, tandläkare och docent i äldretandvård vid Karolinska institutet, KI

Lider man av dålig andedräkt som pågått under en längre tid, är Inger Wårdhs bästa tips att kontakta en tandläkare för en undersökning. Detta för att utesluta sjukdomar i munnen. 

– Känner man att andedräkten försämras så tycker jag att man ska söka för det. Det kan finnas olika orsaker. Det kan vara hälsobetingat, att man börjat bli muntorr eller att det är något annat. Om det visar sig att man lider av muntorrhet eller tandlossningsproblematik så gäller det att man får hjälp.  

Inger Wårdh är tandläkare och docent i äldretandvård vid Karolinska institutet. Foto: Karolinska institutet

Inger Wårdh: ”Inga roliga sjukdomar”

Det går inte, enligt Inger Wårdh, att borsta bort bakterierna, utan man måste få behandling för att inte riskera att förlora sina tänder: 

– Det är inga roliga sjukdomar. De har många negativa förtecken. En patient med tandlossning, bör remitteras till en specialist, en parodontolog, som verkligen kan det här området. En patient med svår muntorrhet, bör remitteras till en specialist i orofacial medicin, säger hon. 

Det finns även andra tecken, utöver dålig andedräkt, som kan tyda på en begynnande tandlossningsproblematik.  

– Det första tecknet är att det börjar blöda ur munnen när man borstar sina tänder. Det här blir lätt en ond cirkel. Det börjar med en tandköttsinflammation, då det blöder. Då blir man kanske lite rädd och tänker att man inte ska borsta lika mycket. Då blir det bara ännu mer bakterier. 

Att det blöder ur munnen är ett tecken på tandlossningsproblematik. Foto: Shutterstock

Även en varinfektion, som fått fäste i en eller flera tänder, kan ge förändrad andedräkt. 

– Infektionen ger en viss utdunstning, men det är rätt ovanligt numera. Det var vanligare förr då man hade en generellt sämre tandhälsa. Vi ser det inte så ofta i dag. 

Så räddar du tänderna

Går det då att rädda tänderna om en tandlossning har satt i gång?

– Man kan få den att stanna upp. Lite kortfattat handlar det om att göra rent, skrapa bort beläggningar och tandsten. Man kan behöva ta bort vissa tänder som har blivit väldigt dåliga. Det är ofta bättre att ta bort de som är dåliga och satsa på de som har en bättre prognos, säger Inger Wårdh. 

Det andra bekymret, muntorrhet, är också viktigt att upptäcka i tid. Det är inte säkert att man gör det själv. Dels vänjer sig vi människor vid förhållanden som uppstår över en längre tid, och saliven är en sammansatt vätska där inte bara mängden saliv avgör om vi känner oss torra eller inte. Muntorrhet kan också ha medicinska orsaker. 

Karies kan komma plötsligt

Muntorrhet skapar en förändrad munmiljö – som kan orsaka dålig andedräkt – men också hål i tänderna. Den som under många år sluppit laga sina tänder kan plötsligt få problem karies. 

– Oftast har det samband med förändringar i hälsotillståndet såsom högt blodtryck och medicinering mot detta. Det finns många receptfria medel på apoteken att använda vid muntorrhet, men de botar inte tillståndet, utan lindrar bara symtomen. 

Den ökande risken för karies kan motverkas med fluoridpreparat, utöver vanlig tandkräm. 

– Så god tandhygien, regelbundna kontroller hos tandläkare och tandhygienist är bästa tipset för att slippa att drabbas av sjukdomar i munnen och få behålla sina tänder. Det gäller hela livet.