8 symtom du aldrig ska ignorera

Är du en sådan person som drar dig för att söka vård akut?
Eller känner du att din värk genast måste kollas upp av en läkare?
Akutsjukvård ska givetvis undvikas om du inte är akut sjuk, men här är några symtom du ska ta på allvar.

Andra har också läst

Foto: Shutterstock

Huvudvärk som kommer akut ska man vara uppmärksam på.

1. Huvudvärk

Nej, du behöver givetvis inte åka in till akuten för vanlig spänningshuvudvärk. Huvudvärk är ofta helt ofarligt, men det finns vissa saker att vara uppmärksam på. 
Då ska du åka in: Om huvudvärken kommer väldigt plötsligt, som en blixt från klar himmel, och smärtan är oerhört intensiv kan det vara tecken på något allvarligare som hjärnblödning.
Om du har väldigt ont i huvudet samtidigt som du är stel i nacken, har feber och är ljuskänslig kan det vara tecken på hjärnhinneinflammation vilket kan vara allvarligt och kräver vård. Om huvudvärken kommer tillsammans med symptom som att du tappar känsel i någon kroppsdel eller får kramper är det också bäst att söka akut vård, skriver 1177 Vårdguiden.
LÄS OCKSÅ: Fem olika typer av huvudvärk och hur du slipper den

Foto: Shutterstock

Magont som gör att du kräks blod och svimmar kräver ett besök på akuten.

2. Ont i magen

De allra flesta av oss får magont ibland, och det beror oftast på ofarliga saker som förstoppning, gaser, dålig mat eller stress.
Då ska du åka in: Men om du plötsligt får väldigt, väldigt ont i magen, kräks blod eller svimmar samtidigt som du har ont i magen är det bäst att åka till akuten.
Om du får smärtor på höger sida magen kan det vara blindtarmsinflammation. Magont kan också bero på gallstensanfall och njurstensanfall, vilka båda är väldigt smärtsamma och kräver vård.
Ett allvarligare tillstånd är pulsåderbrock, som innebär att bråck på pulsådern brister och man får inre blödningar. Detta kan vara livshotande, och om du har ont i magen, det känns pulserande, du är kallsvettig och har hög puls bör du söka vård genast.
LÄS OCKSÅ: Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl

Foto: Shutterstock

Bröstsmärtor kan ha många förklaringar, några av dessa är blodpropp i lungorna, hjärtinfarkt, kärlkramp eller hjärtsäcksinflammation.

3. Bröstsmärtor

Att få ont i bröstet kan bero på att du ansträngt bröstmusklerna, och du behöver alltså inte oroa dig för hjärtat. Även oro, stress och ångest kan uttrycka sig med att det känns som ett tryck över bröstet. Obehagligt, men helt ofarligt.
Då ska du åka in: Däremot ska alltid bröstsmärtor tas på allvar om det inte kan förklaras av ångest eller stress. Om du har en starkt tryckande och krampartad smärta i bröstet som håller i sig mer än 15 minuter, eller en diffus och obehaglig smärta som håller i sig lika länge ska man ta på allvar och genast söka vård, skriver 1177.se.
Detsamma gäller om du har ont i bröstet, och samtidigt är illamående, kallsvettig och känner dig andfådd. Bröstsmärtor kan ha många förklaringar, några av dessa är blodpropp i lungorna, hjärtinfarkt, kärlkramp eller hjärtsäcksinflammation.
LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar

Foto: Shutterstock

Om du spyr blod och har väldigt ont i magen ska du söka vård.

4. Du är illamående och kräks blod

Om du har magsjuka så är det ingen bra idé att åka till akuten, då du riskerar att smitta väldigt många i väntrummet. Magsjuka är heller inget du behöver söka akutvård för, det går över av sig själv. Jobbigt, men ofarligt. 
Då ska du åka in: Men om du spyr blod och har väldigt ont i magen ska du söka vård. Detsamma gäller om du tror att du är uttorkad, det är vanligt att små barn blir uttorkade ganska snabbt.
LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du ska hålla koll på

Foto: Shutterstock

Misstänker du stroke är det viktigt att komma in till sjukhus i tid.

5. Du tappar känseln i någon kroppsdel

Att kroppsdelar domnar bort eller "somnar" händer ofta. Det kan exempelvis handla om att en nerv kommit i kläm.
Var mer uppmärksam när det kommer oförklarligt.
Då ska du åka in: Om du plötsligt känner att din arm inte längre hänger med, eller att du blivit förlamad i halva ansiktet eller att du förlorar känsel eller funktion i någon kroppsdel så menar läkare att du ska åka in till akuten för att undersöka vad det beror på.
De vanligaste orsakerna till att du förlorar känseln i till exempel en arm eller ett ben är att du varit med om en olycka eller en stroke.
Misstänker du stroke är det viktigt att komma in till sjukhus i tid, så man hinner behandla på bästa sätt och minska risken för bestående men.

Foto: Shutterstock

Feber går oftast över av sig själv.

6. Du har hög feber

Feber uppkommer i samband med en virusinfektion eller en infektion som orsakats av bakterier. Oftast är febern inte farlig, och går ner igen av sig själv.
Då ska du åka in: Men om du får kraftig feberfrossa, har hög feber, svårt att andas och svårt att böja nacken eller om det känns som du håller på att förlora medvetandet ska du söka akutvård. Om du har ont i magen i samband med febern, eller om du har svårt att kissa samtidigt som du har feber ska du också söka vård.
LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med

Foto: Shutterstock

Andningssvårigheter kan också bero på till exempel lungsäcksinflammation, astma eller luftrörskatarr.

7. Du har svårt att andas

Andningssvårigheter hänger ofta samman med andra symtom som till exempel bröstsmärtor eller stark smärta.
Då ska du åka in: Andningssvårigheter kan också bero på till exempel lungsäcksinflammation, astma eller luftrörskatarr.
Vissa tillstånd är allvarligare än andra givetvis, men det är alltid bra att söka vård om du upplever att du har svårt att andas.

Foto: Shutterstock

8. Du har skadat dig så du blöder kraftigt

Om du har varit med om en olycka där du blöder kraftigt eller har skurit dig så illa så att du ser muskler, senor eller ben är det bäst att söka akutvård.
Annars riskerar du att få infektion om inte såret tvättas ordentligt, eller förlora vissa funktioner i musklerna.

Foto: Shutterstock

Sök inte vård akut om du inte behöver – hit kan du vända dig i stället

Är du osäker på om ditt tillstånd kräver att du ska uppsöka akuten eller inte, så ring sjukvårdsupplysningen 1177 som kan guida dig rätt.
Det finns också närakutmottagningar dit du kan vända dig när din vårdcentral har stängt om det inte kan vänta tills nästa dag.
Om du åker till akuten med något besvär som inte är akut, får du förmodligen vänta väldigt länge och tar upp resurser från någon som är akut sjuk.
Källa: 1177.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här