Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Förkylningar och influensainfektioner bryter ofta ut under vintern och kan innebära att man även får seg och slemmig hosta som kan hålla i sig rätt länge.
För kroppen är det en helt naturlig reaktion.
Förkylningar och influensainfektioner bryter ofta ut under vintern och kan innebära att man även får seg och slemmig hosta som kan hålla i sig rätt länge.
För kroppen är det en helt naturlig reaktion.
Förkylningar och influensainfektioner bryter ofta ut under vintern och kan innebära att man även får seg och slemmig hosta som kan hålla i sig rätt länge.
För kroppen är det en helt naturlig reaktion.
1 AV 2
Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 AV 2
Förkylningar och influensainfektioner bryter ofta ut under vintern och kan innebära att man även får seg och slemmig hosta som kan hålla i sig rätt länge. För kroppen är det en helt naturlig reaktion.
Foto: Margareta Gustafsson Kubista//SHUTTERSTOCK

Slemhosta? Då kan det vara tecken på allvarlig sjukdom

Förkylningar med slemhosta är kroppens eget försvar mot infektioner.

Men det kan också vara ett tecken på något annat – något mer allvarligt. 

– Det finns det sjukdomar där du har en hosta som pågår, där du också blir andfådd, säger Anna Ermund, forskare vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, på Göteborgs universitet. 

Här är tecknen där man bör söka läkare. 

Förkylningar och influensainfektioner bryter ofta ut under den kyligare årstiden och kan innebära att man även får seg och slemmig hosta som kan hålla i sig rätt länge. 

För kroppen är det en helt naturlig reaktion. 

– Luftvägarna ska vara rena från bakterie- och viruspartiklar, så slemhosta är luftvägarnas svar på en retning. När den inte lyckas med hjälp av det slem som normalt redan finns, vilket är väldigt lite i förhållande till det du får vid slemhosta, så bygger den i stället upp ett lager, så att den kan skydda sig från virus eller bakterier som invaderar kroppen, säger Anna Ermund, forskare vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, vid Göteborgs universitet.

Slemhosta och rinnsnuva är vanliga symtom

Rinnsnuva i kombination med slemhosta är vanligt. Feber kan vara ytterligare ett symtom, enligt Anna Ermund. 

Förkylningar och influensainfektioner bryter ofta ut under hösten och vintern och kan innebära att man även får seg och slemmig hosta. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Frågan är då: Hur ofta sammanfaller slemhostan med feber och rinnande näsa?

– Det kan helt klart sammanfalla. Förkylningar kan ha olika symtom, beroende på infektionsväg, vilken typ av virus eller bakterier som har kommit in. Om du får ett rhinovirus, det vill säga ett vanligt förkylningsvirus, så kommer bakterierna efter att viruset har ätit upp dina slemhinnor. Beroende på vilken typ av bakterier det handlar om, så bestämmer de vilka symtom du får. 

Hostmediciner är inte särskilt effektiva

Ibland blir följden just en långdragen slemhosta. 

– Med slemhosta vill kroppen skydda sig själv. När hostan är slemmig är det för att vävnaden har svarat på infektionen.

Anna Ermund, forskare vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, vid Göteborgs universitet. Foto: Margareta Gustafsson Kubista, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.

De slemlösande läkemedel som finns att köpa är inte särskilt effektiva, enligt Anna Ermund. Men det har sina fördelar, tycker hon:

– Det enda som verkligen ger effekt är de hostdämpande medicinerna som innehåller morfinderivat. Samtidigt vill man få upp det slem som har byggts upp i ett lager i kroppen. Så i långa loppet är hostmediciner inte heller så bra.

”Farliga för väldigt små barn”

Även om slemhosta oftast är ett symtom på vanlig förkylning, så kan det också vara ett tecken på något allvarligare. 

– Allt som oftast är det inte farligt, det är viktigt att betona. Man får förkylningar lite då och då. Sedan finns det många luftsjukdomar som kan behöva behandling – många av dem är farliga för väldigt små barn. RS-viruset drabbar exempelvis hårt i år, vi i har även kikhosta som gick för några år sedan.

Sedan finns det sjukdomar som kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som drabbar vuxna. I Sverige har över en halv miljon människor drabbad av sjukdomen, enligt Riksförbundet HjärtLung

Nio av tio blir sjuka av rökning

De flesta fall av kol – ungefär nio av tio – orsakas av tobaksrökning. Sjukdomen kommer smygande och utvecklas ofta under flera års tid. 

– Vid kol har du en slemmig hosta och blir andfådd. Då ska man söka läkare, understryker Anna Ermund. 

De flesta fall av kol – kroniskt obstruktiv lungsjukdom – orsakas av tobaksrökning. Sjukdomen kommer smygande och utvecklas ofta under flera års tid. Foto: Shutterstock

Till en början kan symtomen på kol vara lindriga, men med tiden får får många svårare att andras, orkar mindre – och får svårt att ta upp syre. Det går inte att bota sjukdomen, men symtomen kan behandlas med läkemedel och rörelse – fysisk aktivitet. 

Enklare bli frisk för person som inte röker

Det enda som kan stoppa kol från att utvecklas är att sluta röka, vilket brukar leda till att de flesta mår bättre.

– Tobaksrökning är den allra största orsaken till att man får problem med detta. Det är också svårare för en rökare att bli av med en virusinfektion med slemhosta än för en person som inte röker, säger Anna Ermund.

Frågan är då: När anses en infektion med slemhosta vara farlig och bör kollas upp? 

Då är det farligt

Anna Ermund tycker att det är svårt att ge ett generellt svar: 

– Jag skulle själv mest vilja ge de vanliga råden. Om man har över 40 graders feber, si och så länge, så är det farligt. Om du inte kan andas är det också förstås farligt.