Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den 26 september 2015 omkullkastades Cornelia Nilssons liv. Först var hon och hennes kompisar med om en bilolycka där alla inblandade mirakulöst klarade sig utan allvarliga skador. Men på sjukhuset upptäckte läkarna att allt inte stod rätt till i Cornelias kropp: "Även om jag visste att jag kunde dö så fanns det aldrig på kartan för mig".Den 26 september 2015 omkullkastades Cornelia Nilssons liv. Först var hon och hennes kompisar med om en bilolycka där alla inblandade mirakulöst klarade sig utan allvarliga skador. Men på sjukhuset upptäckte läkarna att allt inte stod rätt till i Cornelias kropp: "Även om jag visste att jag kunde dö så fanns det aldrig på kartan för mig".Den 26 september 2015 omkullkastades Cornelia Nilssons liv. Först var hon och hennes kompisar med om en bilolycka där alla inblandade mirakulöst klarade sig utan allvarliga skador. Men på sjukhuset upptäckte läkarna att allt inte stod rätt till i Cornelias kropp: "Även om jag visste att jag kunde dö så fanns det aldrig på kartan för mig".
Den 5 oktober 2015 fick Cornelia diagnosen: Akut lymfatisk leukemi. Genast sattes behandling in.Den 5 oktober 2015 fick Cornelia diagnosen: Akut lymfatisk leukemi. Genast sattes behandling in.Den 5 oktober 2015 fick Cornelia diagnosen: Akut lymfatisk leukemi. Genast sattes behandling in.
Cornelia har delat med sig av sin resa på sociala medier:"Att skriva av sig har varit ett enormt stöd i allt detta. Mest för mig själv men även för andra som fått ta del av hur jag mår, säger hon".Cornelia har delat med sig av sin resa på sociala medier:"Att skriva av sig har varit ett enormt stöd i allt detta. Mest för mig själv men även för andra som fått ta del av hur jag mår, säger hon".Cornelia har delat med sig av sin resa på sociala medier:"Att skriva av sig har varit ett enormt stöd i allt detta. Mest för mig själv men även för andra som fått ta del av hur jag mår, säger hon".
1 AV 4
Den 26 september 2015 omkullkastades Cornelia Nilssons liv. Först var hon och hennes kompisar med om en bilolycka där alla inblandade mirakulöst klarade sig utan allvarliga skador. Men på sjukhuset upptäckte läkarna att allt inte stod rätt till i Cornelias kropp: "Även om jag visste att jag kunde dö så fanns det aldrig på kartan för mig".
Foto: Privat / FACEBOOK
2 AV 4
Den 5 oktober 2015 fick Cornelia diagnosen: Akut lymfatisk leukemi. Genast sattes behandling in.
Foto: Privat / INSTAGRAM
3 AV 4
Foto: Privat / INSTAGRAM
4 AV 4
Cornelia har delat med sig av sin resa på sociala medier:"Att skriva av sig har varit ett enormt stöd i allt detta. Mest för mig själv men även för andra som fått ta del av hur jag mår, säger hon".
Foto: Privat / INSTAGRAM

Cornelia överlevde svår bilolycka - då upptäcktes cancern

Frontalkrocken i september 2015 kunde ha kostat Cornelia Nilsson, 22, livet. Mirakulöst nog skadades ingen allvarligt.

Men väl på sjukhuset kom den verkliga chocken – läkarna upptäckte en tumör strax ovanför Cornelias vänstra lunga.

– Att dö fanns aldrig på kartan för mig, säger hon till Hälsoliv.

Cornelia Nilsson

Bor: Uppsala.

Ålder: 22 år.

Gör: Pluggar till fastighetsmäklare.

Familj: Mamma Annica, 55, pappa Magnus, 52, lillebror Adrian, 21.

Akut lymfatisk leukemi

Varje år upptäcks omkring 700 nya fall av leukemi. Sjukdomen brukar delas upp i två grupper, akut och kronisk. Dessa delas i sin tur upp i myeloisk och lymfatisk leukemi.

Akut lymfatisk leukemi innebär att de vita blodkroppar som kallas omogna lymfocyter är sjuka. Detta drabbar omkring 150 personer varje år och om det inte behandlas kan sjukdomsförloppet gå väldigt snabbt.

Symptom kan vara:

  • Blekhet
  • Trötthet
  • Bensmärtor
  • Blåmärken som inte försvinner
  • Feber

Behandlingen av akut leukemi är i dag framgångsrik och fler och fler blir friska. Barn och unga vuxna har goda chanser att bli helt friska.

Källa: Cancerfonden, Barncancerfonden, 1177 Vårdguiden

Innan den 26 september 2015 var Cornelia Nilsson från Uppsala en ung och aktiv tjej med hela livet framför sig. Hon älskade att träna och pluggade till fastighetsmäklare.

Sedan förändrades precis allt på ett ögonblick.

I samband med att Cornelia varit inblandad i en svår bilolycka mellan Gävle och Uppsala hittade läkarna något märkligt på röntgenplåtarna.

Först trodde man att kroppspulsådern gott av men vid närmare analys hittades något helt annat - som inte hade något med olyckan att göra.

En tumör tryckte på vänster lunga.

– De tyckte det var konstigt att jag inte hade märkt något. Hade det gått längre hade jag antagligen kollapsat, eftersom det var så pass illa, säger Cornelia till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra

Diagnosen: akut lymfatisk leukemi

Några dagar senare, den 5 oktober, fick hon diagnosen. Omgiven av sina föräldrar berättade läkaren att hon drabbats av akut lymfatisk leukemi.

Så fort diagnosen hade bekräftats sattes hon i ett tufft behandlingsprogram.

Under hela resan har Cornelia delat med sig av sin kamp både på Facebook, Instagram och i en blogg.

Att berätta om upplevelsen har betytt väldigt mycket. Även när det handlat om jobbiga saker som att gå upp i vikt, tappa hår och stoppas full av mediciner (54 olika tabletter, krämer och sprutor för att vara någorlunda exakt).

– Att skriva av sig har varit ett enormt stöd i allt detta. Mest för mig själv men även för andra som fått ta del av hur jag mår, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Allt färre barn dör av blodcancer

"Jag besegrade cancern. Jag vann"

Sedan några månader tillbaka är Cornelia cancerfri.

I samband med årsdagen för bilolyckan lade 22-åringen upp ett långt och känslosamt inlägg på Facebook. Hela den nakna sanningen och lite därtill.

"Jag har fortfarande aldrig accepterat cancern. Det kommer jag aldrig göra, varför i helvete ska man acceptera något sådant? Varför mig? Varför finns cancer överhuvudtaget? Jag var och kommer aldrig gå med på att cancern skulle få ta en så stor del av mitt liv och mig som person ifrån mig. Jag kommer aldrig få tillbaka det, inte på samma vis. Fan vad ont det gör.

Men viktigast av allt, jag besegrade cancern. Jag vann, cancern fick en del av mig, men inte hela mig. Nu får det bara bli bättre. Jag lever, trots allt", skriver hon.

Räddningen kom bland annat via en stamcellstransplantation, genom Tobiasregistret.

– Hade jag inte haft någon som matchade så hade jag kanske inte varit här i dag. Jag är jäkligt tacksam. Han (donatorn) är från Holland.

LÄS OCKSÅ: Nytt hopp för leukemipatienter

Änglavakt - i dubbel bemärkelse

Foto: Privat / INSTAGRAM

Från själva bilolyckan minns Cornelia mest efterspelet. Hon var på väg hem från Gävle tillsammans med några kompisar efter att ha tittat på ishockey. Gänget hamnade i fel fil på Hamnleden vid påfarten till E4 och frontalkrockade med en annan bil.

Mirakulöst nog överlevde samtliga utan allvarligare skador - trots att två personer fick klippas loss ur bilarna. Cornelia hade med andra ord änglavakt, i dubbel bemärkelse.

LÄS OCKSÅ: Eleverna visar sitt stöd efter lärarens cancerdiagnos

"Visste att jag kunde dö"

När man är mitt uppe i sjukdomen, hur gör man för att se ljuset i tunneln?

– Jag tror att familjen och kompisarna har hjälpt mest. Och den fantastiska personalen på Akademiska. De ska ha credd.

– Men jag tror aldrig jag riktigt insåg till 100 procent hur illa det var när det var som värst. Eller så ville jag inte ta in det. Även om jag visste att jag kunde dö så fanns det aldrig på kartan för mig.

Cornelia tror också hennes träning och goda fysik har spelat stor del i det snabba tillfrisknandet. För tillfället är hon sjukskriven men har som mål att återvända till det livet.

Hur ser du på framtiden?

– Det blev en lite jobbig sits eftersom jag var i slutspurten av mina studier. Nu hamnar kurserna lite huller om buller, men jag försöker lösa det. Tanken är att jag ska göra klart studierna som fastighetsmäklare och börja jobba.

– Och så ska jag försöka bygga upp psyket, fysiken och få upp självförtroendet igen.

Hon vill nu uppmana fler att skriva in sig på Tobiasregistret och att donera blod.

– Det är så små saker som räddar liv, säger Cornelia.

LÄS HELA CORNELIAS INLÄGG HÄR

Ni anar inte hur svårt detta är för mig, att lägga upp denna bild. Så mycket ångest, men jag gör det för jag ändå vill. Jag vill inte att jag ska behöva känna den ångesten. Detta ska bli mitt "vanliga", "normala", "tillfälliga-Cornelia" som jag måste möta varje dag nu en bra tid framöver. Då måste jag lära mig acceptera det. Inte gömma mig. Hår eller ej på huvudet. Lite fjun har jag kvar men de tappar jag också vart eftersom. Ni kommer ändå få se mig såhär någon gång på någotvis, och det måste få vara "normalt". Jag väljer att le på bilden för det är jag, jag ler på bild, oftast. Det ska vara "jag". Och jag vill vara stolt. Jag vill inte att detta blir någon jobbig tillbaka-blick-bild som jag ser med en klump i magen varje gång. Som jag sagt innan, det viktigaste i all denna skit och mitt mål är att vinna mot cancern och i det inte tappa bort mig själv. Hur jävla orättvist det än är, hur förjävligt det än är och hur mycket jag än kan tänka "varför mig?, varför så länge?, varför nu?" Mm. Även om jag som sagt kommer använda peruk, mössor, sminka mig och ta hand om mig på alla möjliga sätt i övrigt precis som vanligt. Men det är för mig jag gör det. Ingen annan. Jag vägrar att cancern ska få göra mig sjukare än vad jag är, den kommer aldrig få ta MIG. Cancern lånar mitt hår, mitt liv och kropp i några år men den får ge fan i MIG. Cancern kommer aldrig få ta mig, aldrig. Den lånar mig. #ALL #lymfomcancer #leukemi #cancer #fuckcancer #waroncancer #cancernkommeraldrigfåtamig #akutlymfatiskleukemi #ungcancer

Ett foto publicerat av ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀CORNELIA NILSSON (@cornelia.nilsson)

Ni anar inte hur svårt detta är för mig, att lägga upp denna bild. Så mycket ångest, men jag gör det för jag ändå vill. Jag vill inte att jag ska behöva känna den ångesten. Detta ska bli mitt "vanliga", "normala", "tillfälliga-Cornelia" som jag måste möta varje dag nu en bra tid framöver. Då måste jag lära mig acceptera det. Inte gömma mig. Hår eller ej på huvudet. Lite fjun har jag kvar men de tappar jag också vart eftersom. Ni kommer ändå få se mig såhär någon gång på någotvis, och det måste få vara "normalt". Jag väljer att le på bilden för det är jag, jag ler på bild, oftast. Det ska vara "jag". Och jag vill vara stolt. Jag vill inte att detta blir någon jobbig tillbaka-blick-bild som jag ser med en klump i magen varje gång. Som jag sagt innan, det viktigaste i all denna skit och mitt mål är att vinna mot cancern och i det inte tappa bort mig själv. Hur jävla orättvist det än är, hur förjävligt det än är och hur mycket jag än kan tänka "varför mig?, varför så länge?, varför nu?" Mm. Även om jag som sagt kommer använda peruk, mössor, sminka mig och ta hand om mig på alla möjliga sätt i övrigt precis som vanligt. Men det är för mig jag gör det. Ingen annan. Jag vägrar att cancern ska få göra mig sjukare än vad jag är, den kommer aldrig få ta MIG. Cancern lånar mitt hår, mitt liv och kropp i några år men den får ge fan i MIG. Cancern kommer aldrig få ta mig, aldrig. Den lånar mig. #ALL #lymfomcancer #leukemi #cancer #fuckcancer #waroncancer #cancernkommeraldrigfåtamig #akutlymfatiskleukemi #ungcancer

Ett foto publicerat av ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀CORNELIA NILSSON (@cornelia.nilsson)

Ni anar inte hur svårt detta är för mig, att lägga upp denna bild. Så mycket ångest, men jag gör det för jag ändå vill. Jag vill inte att jag ska behöva känna den ångesten. Detta ska bli mitt "vanliga", "normala", "tillfälliga-Cornelia" som jag måste möta varje dag nu en bra tid framöver. Då måste jag lära mig acceptera det. Inte gömma mig. Hår eller ej på huvudet. Lite fjun har jag kvar men de tappar jag också vart eftersom. Ni kommer ändå få se mig såhär någon gång på någotvis, och det måste få vara "normalt". Jag väljer att le på bilden för det är jag, jag ler på bild, oftast. Det ska vara "jag". Och jag vill vara stolt. Jag vill inte att detta blir någon jobbig tillbaka-blick-bild som jag ser med en klump i magen varje gång. Som jag sagt innan, det viktigaste i all denna skit och mitt mål är att vinna mot cancern och i det inte tappa bort mig själv. Hur jävla orättvist det än är, hur förjävligt det än är och hur mycket jag än kan tänka "varför mig?, varför så länge?, varför nu?" Mm. Även om jag som sagt kommer använda peruk, mössor, sminka mig och ta hand om mig på alla möjliga sätt i övrigt precis som vanligt. Men det är för mig jag gör det. Ingen annan. Jag vägrar att cancern ska få göra mig sjukare än vad jag är, den kommer aldrig få ta MIG. Cancern lånar mitt hår, mitt liv och kropp i några år men den får ge fan i MIG. Cancern kommer aldrig få ta mig, aldrig. Den lånar mig. #ALL #lymfomcancer #leukemi #cancer #fuckcancer #waroncancer #cancernkommeraldrigfåtamig #akutlymfatiskleukemi #ungcancer

Ett foto publicerat av ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀CORNELIA NILSSON (@cornelia.nilsson)