Cecilia, 35, har extrem mensvärk: "Kräks och blir helt borta"

1 av 3: Mamma sa senare "Vi uteslöt inte att du skulle dö"

"Plötsligt fick jag panikont i magen. Det svartnade för ögonen och jag började kallsvettas". Cecilia Edström var 16 år när hon fick extrem mensvärk första gången.

Foto: Marilén Karlsson

2 av 3: "Plötsligt fick jag panikont i magen. Det svartnade för ögonen och jag började kallsvettas". Cecilia Edström var 16 år när hon fick extrem mensvärk första gången.

När Cecilia tar sin medicin fungerar livet bra. Men det räcker med en miss på någon timme så är hon tillbaka i helvetet: "Jag får så ont i magen att jag bara ligger i fosterställning, kräks, blir helt borta", berättar hon för Hälsolivs Marilén Karlsson.

Foto: Marilén Karlsson

3 av 3: När Cecilia tar sin medicin fungerar livet bra. Men det räcker med en miss på någon timme så är hon tillbaka i helvetet: "Jag får så ont i magen att jag bara ligger i fosterställning, kräks, blir helt borta", berättar hon för Hälsolivs Marilén Karlsson.

Hennes föräldrar hittade henne på badrumsgolvet och trodde att de skulle mista sin dotter.

Men Cecilia Edström var inte dödssjuk.

Istället var det mensvärk som gjorde att hon hamnade på akuten med olidliga smärtor.

Andra har också läst

Mensvärk är en högst individuell sak. Vissa kvinnor drabbas inte alls, andra bara lite lätt. Men för dem som har svåra symptom kan vardagen påverkas rejält, i alla fall under den period i månaden då pms-besvären pågår. Och en av dem är journalisten Cecilia Edström, som skrivit en krönika om sina upplevelser i Megafonentidningen.

LÄS MER: Forskare: "Mensvärk kan göra lika ont som en hjärtattack" 

Extrem mensvärk orsaken

Innan Cecilia, 35, visste vad det var frågan om tvingades hon uthärda diverse lidanden varje gång mensen gjorde sig påmind. Kanske kan man kalla det tur i oturen att hon en dag under tonåren drabbades av ett krampliknande anfall.

– Plötsligt fick jag panikont i magen. Det svartnade för ögonen och jag började kallsvettas. Jag lade mig på golvet och ringde till morsan och farsan, berättar hon för Hälsolivs tv-reporter. 

När Cecilia Edströms föräldrar anlände till bostaden hittade de henne på badrumsgolvet, fortfarande i plågor. De har senare berättat att de inte uteslöt att hon skulle dö.

16-åringen kördes i ilfart till vårdcentralens akutverksamhet i Arvidsjaur, där man efter provtagning kunde konstatera att orsaken till smärtanfallet var extrem mensvärk. Sedan dess har Cecilia fått äta starka värktabletter varje gång hon känner minsta tillstymmelse till pms-symptom.

Blir rädd av symtomen

När hon väl tar pillren fungerar livet bra. Men det räcker med en miss på någon timme så är hon tillbaka i helvetet.

– Jag får så ont i magen att jag bara ligger i fosterställning, jag kräks och blir helt borta. Det känns som att jag ska svimma hela tiden. 

– Jag vill jättegärna ha någon nära mig, för jag blir rädd. Även om jag vet vad det är för någonting.

LÄS MER: Endometrios? Allt du behöver veta om den dolda kvinnosjukdomen

Nära och kära, liksom resten av omgivningen, har tålamod med hennes mående och humörsvängningar, förutsatt att hon förklarar VARFÖR hon reagerar som hon gör.

Men i framtiden hoppas Cecilia att det inte ska kännas så "privat" att berätta: att mens är något man kan prata öppet om och att fler är medvetna om de obehag som vissa kvinnor tvingas genomlida en gång i månaden.

– Många har inställningen att "bit ihop så klarar du det här också, som alla andra". Men så himla enkelt är det faktiskt inte.

Cecilia Edström

Ålder 35.
Yrke: Journalist.
Från: Glommersträsk. Bor i Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här