Foto: Lev Dolgachov

Bröstcancer – minska risken att bli drabbad

Varje dag insjuknar 20 kvinnor i bröstcancer.

De flesta av dem är i medelåldern och äldre.

Det går att bota sjukdomen om den upptäcks i tid - och man kan minska risken att drabbas genom att leva hälsosamt.

Med inspiration från Daily Mirror listar vi sex åtgärder som kan förlänga ditt liv.

1. Kontrollera dina bröst. 

Gör det till en vana att undersöka dina bröst minst en gång i månaden, gärna några dagar efter avslutad mens, då brösten inte längre är svullna och ömma. Ju tidigare cancern upptäcks, desto större chans att den kan botas. Var uppmärksam på knölar och förhårdnader.

2. Motionera. 

Att träna regelbundet minskar risken att drabbas av bröstcancer. Det behöver inte vara ett stenhårt gympass, utan det kan räcka med en snabb, pulshöjande promenad. Trettio minuter per dag är en bra tumregel.

3. Ät Medelhavskost.

Olivolja, nötter fisk och kyckling har god effekt på många delar av kroppen. Att äta en kalorisnål låghydratkost i två dagar och Medelhavskost övriga fem dagar minskar risken för bröstcancer, säger professor Tony Howell vid välgörenhetsorganisationen Genesis Breast Cancer Prevention Centre i Manchester.

4. Ät mer broccoli.

Studier har visat att frukt och grönsaker minskar risken för bröstcancer. Broccoli är extra bra, eftersom det innehåller stora mängder av ämnet sulforafan, som har visat sig kunna stoppa brösttumörer.

5. Amma. 

Forskning har visat att mammor som ammar sina barn löper mindre risk att utveckla bröstcancer.

6. Skippa konserver.

Plastkemikalien Bisfenol A, som bland annat finns på insidan av konservburkar, tros öka risken för bröstcancer. Gör som bloggaren Clara "UnderbaraClara" Lidström och köp mat i tetraförpackningar i stället.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!