Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hemorrojder är oerhört vanligt och drabbar minst 50 procent av den vuxna befolkningen någon gång i livet.
Hemorrojder är oerhört vanligt och drabbar minst 50 procent av den vuxna befolkningen någon gång i livet.
Hemorrojder är oerhört vanligt och drabbar minst 50 procent av den vuxna befolkningen någon gång i livet.
Gravida är extra utsatta.
Gravida är extra utsatta.
Gravida är extra utsatta.
1 AV 2
Hemorrojder är oerhört vanligt och drabbar minst 50 procent av den vuxna befolkningen någon gång i livet.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Gravida är extra utsatta.
Foto: Shutterstock

Hemorrojder? Så får du rätt behandling

Få vill prata om hemorrojder, men faktum är att det är väldigt vanligt – särskilt när du är gravid.

Men vad är hemorrojder? Vilken behandling är bäst? Finns det någon huskur du kan prova hemma? Vad är yttre och inre hemorrojder? Här hittar du svaren!

Hemorrojder drabbar åtminstone hälften av alla vuxna personer någon gång i livet.

Besvären beror på att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Därför kan man ofta också känna att det är något som buktar ut.

– Det finns lite olika teorier om varför det blir så, men det beror på ökat tryck på analkuddarna. Man kan vara förstoppad eller ha problem med lös mage, i båda fallen blir det en ökad belastning på ändtarmsöppningen, har Line Sjöström, läkare och specialist i allmänmedicin på Carlanderska sjukhuset, tidigare berättat för Hälsoliv.

Det ökade trycket gör att analkuddarna får för mycket blod, därför blir de förstorade och ger besvär.

Blödande hemorrojder och andra vanliga symtom

Det allra vanligaste tecknet på hemorrojder är en blödning från ändtarmen – något många upptäcker i form av ljusrött blod på toapappret efter torkning.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder beror på att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade och ofta buktar ut ur ändtarmsöppningen.

Anledningen till att de blir förstorade är att blodflödet från analkuddarna inte fungerar som det ska och då fylls analkuddarna med för mycket blod.

Exakt varför blodflödet störs är oklart, det kan bero på förslappade vävnader eller ökad spänning i ändtarmsmuskeln.

Andra möjliga symtom är klåda runt ändtarmens öppning, slem i avföringen, smärta när du bajsar och känslan av att något buktar ut ur ändtarmen.

I vissa fall kan du trycka in hemorrojder som buktar ut, men det beror på storleken. Gör det ont bör du låta bli.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Gravid? Vanlig orsak till hemorrojder

Gravida löper något högre risk att drabbas av hemorrojder. Dels på grund av ett ökat tryck i buken och dels till följd av den ökade blodmängden i kroppen.

Många gravida lider också av förstoppning vilket kan ses som en bidragande orsak till hemorrojder eller som en katalysator som gör besvären värre.

Inre och yttre hemorrojder

Vanligen pratar man om två olika sorters hemorrojder – de inre och yttre. 

Med inre hemorrojder menar man de förstorade analkuddar som kan glida ner och ut genom analöppningen. De yttre bildas kring analöppningen som flikar.

Båda uppträder oftast samtidigt.

Källa: 1177 Vårdguiden, Kronans Apotek 

Enligt 1177 Vårdguiden finns det även vissa läkemedel du bör vara uppmärksam på eftersom de kan bidra till förstoppning.

Järntillskott

Smärtstillande läkemedel

Läkemedel mot psykiska sjukdomar

Läkemedel mot högt blodtryck

Läkemedel mot sur mage

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan svarar: Vanliga besvär under graviditeten

Huskur: Förebygg besvär med rätt kost

Det finns en del man kan göra själv för att undvika att drabbas, som att minska risken för förstoppning.

– Se till att du äter tillräckligt med fibrer och grönsaker och drick mycket vatten, då undviker du att bli förstoppad och slipper det ökade trycket och att krysta när du går på toaletten. Motion är också bra för tarmfunktionen.

Fibrer i form av frön, baljväxter och grönsaker är bra för magen, det kan minska förstoppning som annars gör besvären värre. Ha tålamod, det kan ta några veckor innan kostförändringen hjälper.

Försök att ha regelbundna toalettrutiner, gärna varje dag. Tvätta området runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten när du bajsat. Undvik tvål eftersom det kan irritera huden.

Viktigt att utesluta allvarlig sjukdom

Hemorrojder är en vanlig orsak till att man blöder från stjärten. Men det kan vara viktigt att utesluta allvarligare sjukdomar. Blod i avföringen kan tyda på inflammatorisk tarmsjukdom eller ändtarmscancer.

Om du är under 40 år handlar blödningar från rumpan oftast om hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet. Men försvinner inte problemen efter behandling ska man överväga endoskopiska undersökningar.

Är man över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar. Vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka.

Du bör också vara på tårna om du har riskfaktorer som ärftlighet, övervikt, rökning, ofta är stillasittande och har ett stort intag av rött kött.

Källa: Netdoktor 

Behandling hemma: Receptfri medicin och salva

Hemorrojder är nästan alltid ofarliga och ofta försvinner de av sig själv utan någon behandling. Ibland kan det återkomma, medan andra bara får det en gång.

– Om man får det när man är gravid är det inte säkert att man drabbas igen. Men det kan nog vara så att en del har en tendens till att lättare få det än andra, har Line Sjöström berättat.

Om man har mycket besvär av hemorrojderna finns det egenvård som man kan testa.

På apotek finns det receptfri salva som lindrar klåda, smärta och sveda och bulkmedel som förbättrar avföringskonsistensen.

Om du äter läkemedel som kan bidra till förstoppning kan du rådgöra med din läkare och höra om det finns möjlighet att testa någon annan medicin.

4 tips för dig med hemorrojder

1. Se över kosten

Har du problem med förstoppning kan du behöva mer fibrer från till exempel baljväxter och grönsaker som broccoli och blomkål. De är gelbildande och gör avföringen mjukare. Frön eller katrinplommon kan också hjälpa. Se också till att dricka mycket vatten.

2. Testa bulkmedel

På apotek finns bulkmedel, fibrer i pulverform som ökar volymen på det du äter och på så sätt kan minska förstoppning. Ska tas med mycket vatten.

3. Receptfria läkemedel

Lindra besvären med receptfria läkemedel mot klåda, smärta eller sveda. De finns som krämer eller stolpiller, en del hjälper även mot inflammation och blödningar. Det är också bra att tvätta huden runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten efter avföring samt morgon och kväll. Undvik tvål eftersom det kan irritera.

4. Sök vård

Om du har långvariga besvär, egenvård inte hjälper eller om symtomen blir värre kan du uppsöka läkare som gör en grundlig undersökning av analkanalen. Hemorrojder kan behandlas på olika sätt. En variant är att ge injektioner som stryper blodtillförseln, an annan är att sätta en typ av gummiband runt hemorrojden. Båda gör så att hemorrojden skrumpnar och ramlar av. En operation där hemorrojden skärs bort är ytterligare ett alternativ.

Kan krävas operation

Om dina hemorrojder är stora och orsakar svåra problem, som kraftiga blödningar, kan kirurgiska behandlingar bli aktuellt.

Enligt Internetmedicin och 1177 Vårdguiden handlar det främst om tre olika behandlingsmetoder:

Injektionsbehandling

Ett läkemedel sprutas in kring dina hemorrojder med syftet att krympa blodkärlen som leder till hemorrojderna. När blodtillförseln stryps blir också hemorrojderna mindre.

Gummibandsligering

Ett gummiband placeras runt hemorrojden vilket stryper blodtillförseln och hemorrojden skrumpnar.

Operation

Här skärs eller klipps hemorrojden bort medan du som patient bedövas med ryggbedövning eller sövs.

Operation anses vara mest effektivt men kan öka risken för att hemorrojden kommer tillbaka.