Blåsor på fötterna? Så får du dem att läka snabbare
Blåsor på eller under fötterna uppkommer i regel till följd av skavsår eller brännskador.
Och de är väldigt irriterande. Men vad du än gör – stick inte hål på dem!
Här tipsar vi om hur du tar hand om dina blåsor för att de ska läka snabbare.
Skavsår kan låta som en bagatell i krämp-sammanhang, men ibland kan de faktiskt vara en riktig plåga. Som när man har flera dagars strosande framför sig under en weekendresa i någon härlig stad – och samtliga skor trycker mot den vätskefyllda blåsan.
Hur motbjudande det än verkar kan det vara svårt att stå emot impulsen att sticka hål på den ibland myntstora "kudden". Men det ska man prompt låta bli, eftersom den faktiskt skyddar från ytterligare besvär.
LÄS OCKSÅ: Slipp skoskav - 9 effektiva tips för att förebygga och lindra
Därför ska du inte sticka hål på dina blåsor
Blåsor uppkommer när friktion eller en brännskada förstör det yttre lagret av huden. Då samlas vätska till en liten "airbag", som skyddar de undre hudlagren från att påverkas. Vanligast är att man får dem på fötterna på grund av ett par för små eller stela skor. Men ett par trånga byxor eller nötande träningsövningar kan orsaka vätskesamling även på andra ställen på kroppen.
Så undviker du blåsor på fötterna
Undvik friktion
Undvik fukt
Så vad ska man då göra för att bli av med de både ömma och estetiskt fula kuddarna? Ja, framför allt: Stick inte hål på dem. Enligt Netdoktor ökar det infektionsrisken. Om blåsan gör ont kan du behöva sticka hål men se då till att hålla hål och hud så rent som möjligt.
Blåsor läker av sig själva, om du ger dem lite tid och kärlek.
Med hjälp av tidningen Prevention listar vi hur du sköter om dem på bästa sätt:
1. Rör den inte
Det ÄR frestande att peta på en blåsa, den påminner ju lite om sådan där bubbelplast? Men det gör mer skada än nytta. "Taket" på blåsan är nämligen sterilt och skyddar huden där under mot bakterier. Om du sticker hål på det kan det bildas en infektion.
LÄS OCKSÅ: Så får du smärtfria fötter – bästa tipsen
2. Håll rent
För att undvika infektion ska du inte bara skydda blåsan från att komma i kläm. Dessutom bör du dagligen rengöra den med tvål och vatten. Var försiktig, så att du inte gnuggar sönder den. Att hålla rent kring det utsatta området är ett enkelt försvar.
LÄS OCKSÅ: Lårskav? 6 knep mot skavsår mellan låren
3. Dämpa svullnaden
För att skynda på läkningen kan man badda blåsan med is efter att man har gjort rent den. Det dämpar rådande svullnad och inflammation, samt hindrar den från att svälla ytterligare.
Varför får vi blåsor?
En mindre blåsa som bildas på huden kallas på läkarspråk för vesikel medan större blåsor heter bullae.
Gemensamt för alla blåsor är att de uppkommer när vävnad i huden skadas. Då samlas vätska i små fickor eller under kroppens översta hudlager.
Några vanliga orsaker till blåsor är:
En enstaka blåsa där du vet orsaker är generellt sätt helt ofarliga. Får du mycket blåsbildning på huden kan det vara tecken på sjukdom.
Källa: Netdoktor
4. Täck över den
Det räcker inte med att hålla fingrarna i styr. Blåsan kan få sig en törn utifrån, när du tar på dig ett par strumpor eller slår foten i ett stolsben. För att undvika att den spricker och blir infekterad kan det vara bra att täcka över den med lite gasbinda och tejp. På apoteket finns också speciella skavsårsplåster, som skyddar bra.
LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna
5. Kontakta läkare
Om smärtan blir värre, eller om blåsan blir röd eller sväller ytterligare, kan det betyda att den är infekterad. Då bör en läkare titta på den snarast. Samma sak gäller om den fortsätter att vara vätskefylld i många dagar eller om den uppkommit av oklar anledning – alltså INTE till följd av skavsår eller brännskada.