<p>Nya träningsskor kanske? Då är det inte ovanligt med skoskav och blåsor.</p>
1 av 2: <p>Nya träningsskor kanske? Då är det inte ovanligt med skoskav och blåsor.</p> Foto: Panthermedia
<p>Det kan vara lockande att sticka hål på blåsan – men låt den vara!</p>
2 av 2: <p>Det kan vara lockande att sticka hål på blåsan – men låt den vara!</p> Foto: Panthermedia

Blåsor? Gör det här – så läker de snabbare

Blåsor på eller under fötterna uppkommer i regel till följd av skavsår eller brännskador.

Och de är väldigt irriterande.

Inte bara gör de ont och ser äckliga ut – dessutom vill man ju inget annat än att sticka hål på dem!

Men det ska du absolut inte göra.

Skavsår kan låta som en bagatell i krämp-sammanhang, men ibland kan de faktiskt vara en riktig plåga. Som när man har flera dagars strosande framför sig under en weekendresa i Rom – och samtliga skor trycker mot den vätskefyllda blåsan.

Hur motbjudande det än verkar kan det vara svårt att stå emot impulsen att sticka hål på den ibland myntstora "kudden". Men det ska man prompt låta bli, eftersom den faktiskt skyddar från ytterligare besvär.

LÄS OCKSÅ: Aldrig mera skavsår! Här är 4 enkla trick

Stick inte hål på din blåsa!

Blåsor uppkommer när friktion eller en brännskada förstör det yttre lagret av huden. Då samlas vätska till en liten "airbag", som skyddar de undre hudlagren från att påverkas. Vanligast är att man får dem på fötterna på grund av ett par för små eller stela skor. Men ett par trånga byxor eller nötande träningsövningar kan orsaka vätskesamling även på andra ställen på kroppen.

Så vad ska man då göra för att bli av med de både ömma och estetiskt fula kuddarna? Ja, framför allt: Stick inte hål på dem.

Blåsor läker av sig själva, om du ger dem lite tid och kärlek. Med hjälp av tidningen Prevention listar vi hur du sköter om dem på bästa sätt:

1. Rör den inte

Det ÄR frestande att peta på en blåsa, den påminner ju lite om sådan där bubbelplast? Men det gör mer skada än nytta. "Taket" på blåsan är nämligen sterilt och skyddar huden där under mot bakterier. Om du sticker hål på det kan det bildas en infektion.

LÄS OCKSÅ: Så får du smärtfria fötter – bästa tipsen

2. Håll rent

För att undvika infektion ska du inte bara skydda blåsan från att komma i kläm. Dessutom bör du dagligen rengöra den med tvål och vatten. Var försiktig, så att du inte gnuggar sönder den. Att hålla rent kring det utsatta området är ett enkelt försvar.

3. Dämpa svullnaden

För att skynda på läkningen kan man badda blåsan med is efter att man har gjort rent den. Det dämpar rådande svullnad och inflammation, samt hindrar den från att svälla ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna

4. Täck över den

Det räcker inte med att hålla fingrarna i styr. Blåsan kan få sig en törn utifrån, när du tar på dig ett par strumpor eller slår foten i ett stolsben. För att undvika att den spricker och blir infekterad kan det vara bra att täcka över den med lite gasbinda och tejp. På apoteket finns också speciella skavsårsplåster, som skyddar bra.

5. Kontakta läkare

Om smärtan blir värre, eller om blåsan blir röd eller sväller ytterligare, kan det betyda att den är infekterad. Då bör en läkare titta på den snarast. Samma sak gäller om den fortsätter att vara vätskefylld i många dagar eller om den uppkommit av oklar anledning – alltså INTE till följd av skavsår eller brännskada.

Tips – så undviker du blåsor

Undvik friktion

*Köp inte för små skor.

*Använd stötdämpande silikonkuddar i skorna.

Undvik fukt

*Strö babypuder eller liknande uppsugningsprodukt på dina fötter och mellan tårna före träning.

*Använd speciella sportstrumpor, som är designade för att stöta bort fukt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!